Nemocnice v Plané otevřela jednodenní chirurgii

Planá - V zaniklé okresní nemocnici v Plané na Tachovsku se začalo opět operovat. Soukromá firma Swiss Med Clinic (SMC) tam rozběhla takzvanou jednodenní chirurgii. Po osmi letech od finančního krachu někdejšího státního zařízení je to ale podle představ místních jenom malý krok k obnovení bývalé nemocnice. Ta měla původně chirurgické, interní, dětské a porodnické oddělení.

Starosta Plané Petr Vrzala usiloval o znovuotevření nemocnice dvě volební období. Svoji malou chirurgickou operaci odkládal osm let – protože ji chtěl podstoupit ve své domovině. Teď se dočkal, nicméně to pokládá jen za dílčí úspěch. „Nemocnice fungovala od roku 1909 a byla tady všechna čtyři oddělení. Tachovský okres čeká na to, aby se všechna oddělení otevřela,“ prohlásil Vrzala.

Hlavní budova planské nemocnice přišla na 300 milionů korun. Dokončena byla v 90. letech. SMC z celkových 200 lůžek využívá jen 42. Oddělení jednodenní chirurgie pokládá vedení společnosti v podstatě za naplnění svého cíle. „Může spolupracovat personálním zajištěním či pronájmem prostor, ale v tuto chvíli je velmi obtížné si představit, že by SMC tato lůžka provozovala,“ uvedl ředitel SMC Dan Romportl.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Znovuobnovení základních oborů s charakterem akutní péče pokládá ale Krajský úřad v Plzni za problematické. „Vše směřuje k tomu, aby se zabezpečila zdravotní péče pro obyvatele Tachovska v oblasti chirurgie a interny, gynekologie a dětské oddělení by se tu neuživilo, respektive by pojišťovna s nimi neuzavřela smlouvu,“ tvrdí mluvčí kraje Petra Jarošová. Nemocnice v Plané byla jedinou v okrese Tachov, kde žije padesát tisíc lidí. Ti všichni teď musí s vážnějšími problémy do Plzně či Domažlic.