Masérské studio nevidomých má problémy s registrací

Praha - S velkou slávou se letos v červnu otevíralo v Praze Jinonicích masérské studio, které jako první v České republice zaměstnává výhradně nevidomé. Teď mu ale hrozí krach. Jeho majitel už čtyři měsíce marně bojuje s úřadem práce, který studio odmítá zaregistrovat jako chráněnou dílnu. Bez registrace nemůže studio od státu získat dotaci na mzdy a provoz. Dosud platí všechno ze svého.

Už půl milionu stál pana Pateru provoz masérského studia v Jinonicích, kde pracují pouze nevidomí maséři. Dotace od státu nemůže čerpat, protože úřad práce z Prahy 5 studio nechce uznat jako chráněnou dílnu. „Postupem času bychom se měli stát nezávislí na státním rozpočtu. Mým cílem je vrátit ty lidi do normálního života, ale při rozjezdu jsme počítali se státní dotací,“ vysvětluje majitel masérského studia Vladimír Patera.

Úřad práce tvrdí, že vznik chráněných dílen podporuje, ale žádosti pana Patery nelze vyhovět. „Dohoda o vymezení chráněné dílny nemohla být uzavřena, protože pan Patera nedodal doklady o bezdlužnosti. Nedodal ani doklady od všech zdravotních pojišťoven,“ vysvětluje problém vedoucí oddělení zaměstnanosti z úřadu práce Prahy 5 Zdenka Cidoráková.  

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Pan Patera se brání, že všechny dokumenty dodal, některé prý už potřetí. Ze zoufalství se teď obrátil o pomoc na prezidentskou kancelář i ministerstvo práce a sociálních věcí. „Pan ministr stížnost předal věcně příslušnému odboru s žádostí o co nejrychlejší vyřešení,“ informuje mluvčí ministerstva Viktoria Plívová. 

Nadační fond pro podporu zaměstnávání postižených ale postup úřadu práce Prahy 5 nepřekvapuje. „Legislativa je tak sešněrovaná a problematická, že pokud úřad práce chce, tak si vždy něco na zaměstnavateli najde,“ říká předsedkyně Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání postižených Lenka Kohoutová.   

Pokud úřad práce masérské studio jako chráněnou dílnu nezaregistruje v říjnu, pan Patera už nemá šanci do konce roku dotaci získat. Žádosti jsou totiž vyřizovány vždy jednou za čtvrt roku. Zřejmě tedy bude muset dočasně zavřít. Znovu by studio otevřel až příští rok, na který má nasmlouvané firmy, jimž bude dodávat masérské služby a obejde se bez peněz od státu.