Praha 8 schválila projekt nové radnice s obchodním centrem na Palmovce

Praha – Na Palmovce zřejmě vyroste nová radnice spolu s obchodním centrem a restaurací. O projektu za více než 1,1 miliardy korun bez DPH rozhodli zastupitelé necelý měsíc před volbami. Projekt byl nakonec schválen o jeden hlas: Pro hlasovalo 23 zastupitelů, 18 bylo proti. Opozice projekt označuje jako kontroverzní a stavbu nazývá „obecním hypermarketem“.

Vedení Prahy 8 však kritiku odmítá. Smlouva je prý pro radnici výhodná a sníží se náklady na provoz úřadu. Podle starosty Prahy 8 Josefa Noska (ODS) městská část stavbou radnice a obchodního centra na Palmovce vhodně zúročí peníze z privatizace bytů. Stavba radnice podle něj vyjde na 496 milionů korun, přilehlé obchodní centrum na 635 milionů bez DPH. Projekt, respektive jeho „objemovou studii“ dnes zastupitelům představil známý architekt Josef Pleskot. „Nejsme v žádném příkrém rozporu s územním plánem,“ podotkl k návrhu. 

Někteří zastupitelé ale namítají, že vedení radnice dosud žádné podrobnosti k projektu nepředstavilo a plánům nepředcházela žádná odborná diskuse. „Je trošku problém, že pan architekt tady otevřel diskusi, ale ne několik měsíců nebo let před hlasováním, ale několik desítek minut. Diskutovalo se možná v ODS,“ řekl zastupitel Petr Vilgus (SZ). Pro nebyli ani všichni občanští demokraté. „Proces je na začátku. Mělo by se o tom dále diskutovat. Proto tento návrh nepodpořím. To je poprvé, co mě tady někdo na nějakou diskusi pozval,“ řekl zastupitel Tomáš Chvála z ODS, která má v Praze 8 všech šest radních. 

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Opozice sice souhlasí s tím, že Praha 8 novou radnici potřebuje, protože její jednotlivé odbory sídlí v několika budovách. Vedení městské části prý má ale s takto náročným projektem počkat až na komunální volby. Například podle TOP 09 je návratnost projektu pochybná.

Novou radnici za 1,3 miliardy korun chtěla jen pár týdnů před volbami odsouhlasit i Praha 7. Favoritem byl projekt, který navrhuje radnici umístit u Holešovické tržnice. K hlasování ale nakonec nedošlo, protože městská část dostala i další zajímavou nabídku. 

Vůbec nejdál v budování nového úřadu jsou v Praze 11, tedy na největším pražském sídlišti. Podle prvních odhadů vyjde radnice na 320 milionů korun. Už je také jasné, kde by měla stát, přímo naproti stanici metra Háje. 

Budoucnost všech nových radnic městských částí ale závisí na komunálních volbách. Pokud vyhrají jejich kritici, nemusí se vůbec začít stavět.

Model nové radnice a obchodního centra na Praze 8
Zdroj: ČT24