Umíte dva jazyky? Ostravský Siemens má dveře otevřené

Ostrava - Dvě stě nových pracovních míst pro vysokoškoláky a středoškoláky vytvoří v Ostravě mezinárodní elektrotechnický koncern Siemens. Zájemci ale musejí znát hned dva světové jazyky. Úřad práce to vítá. Administrativních pracovníků má ve své evidenci hodně, není ale jisté, zda jsou dostatečně jazykově vybaveni.

Ostravská pobočka nadnárodní společnosti Siemens se stane centrálou pro vyúčtování služebních cest všech zaměstnanců firmy. Je jich přes 400 tisíc a působí po celém světě. Kromě toho ostravští účetní zpracovávají už teď například mzdy. Absolventka Vysoké školy báňské Šárka Doubková tam nastoupila hned po ukončení studií. Dojíždí z nedalekého Hlučína. „Je to docela zajímavé, každý den děláme něco jiného, takže se nenudíme,“ vyvrací všeobecně rozšířený názor o stereotypu práce v kanceláři mladá účetní.

Účetní centrum založila společnost Siemens v Ostravě před dvěma lety. Teď má téměř tři sta zaměstnanců. Jejich počet se rozhodla zvýšit na pět set. „Tady v Ostravě máme perfektní podmínky, co se týče vhodných lidí a jejich jazykových znalostí. Našli jsme tu i výborné počítačové experty. Město má dvě univerzity a dobré dopravní napojení,“ pěje chválu na severomoravskou metropoli ředitel divize sdílených služeb Siemens ČR Stefan Waitzinger.

Po nových zaměstnancích firma požaduje, aby kromě angličtiny znali ještě další cizí jazyk - švédštinu, finštinu a podobně. To může být podle mluvčí ostravského úřadu práce problém. Vhodných úředníků s ekonomickým vzděláním by ale mělo být k dispozici dost. „Administrativní pracovníky máme v evidenci, v Moravskoslezském kraji jich je asi 2700, což je poměrně vysoké číslo, takže rozšíření poptávky po těchto profesích vítáme,“ uvedla mluvčí Úřadu práce Ostrava Martina Kubínová. Firma bude nové zaměstnance nabírat postupně. Počítá s tím, že to bude trvat asi dva roky.

  • Ostravská pobočka společnosti Siemens autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1969/196861.jpg
  • Administrativní pracovnice společnosti Siemens autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1969/196862.jpg