Protihluková stěna zbavila obyvatele ostravských Bartovic trápení

Ostrava - Téměř patnáct milionů korun stála výstavba protihlukových stěn v Ostravě-Bartovicích. Nadměrný hluk z nádraží využívaného společností ArcelorMittal Ostrava trápil místní obyvatele několik let. Odborníci tvrdí, že ArcelorMittal by měl do zlepšování životního prostředí investovat více. Jeho vedení se brání - do zlepšení investovala společnost již miliardy a hodlá v tom i pokračovat.

Soňa Krčová bydlí v Bartovicích. Hluk z nádraží byl podle ní nesnesitelný a trápil všechny několik desítek let. „Bylo to dost hrozné, tady bylo slyšet velmi silné brždění těch vlaků, i nábytek se třeba třepal,“ potvrdila. Stejně trpěli také další obyvatelé. Někteří už na hluk částečně rezignovali, jiní si neustále stěžovali. „Stížností občanů bylo moc. Ten hluk, který tady místní občany obtěžoval, vedl nás – vedení městského obvodu - k tomu, abychom jednali,“ uvedl starosta Radvanic a Bartovic Břetislav Blažek.

Nadměrný hluk se nakonec podařilo vyřešit výstavbou speciální stěny. Dřevěná protihluková stěna měří v nejvyšším bodě osm metrů, její délka je potom více než půl kilometru. „Jedná se o oboustranně pohltivý dřevěný panel, životnost je počítána na desítky let, bez údržby by měla stěna vydržet asi 35 let,“ tvrdí vedoucí projektu Petr Kraina. Ministerstvo životního prostředí výstavbu protihlukové stěny vítá. Zároveň upozorňuje – do ochrany životního prostředí je potřeba investovat stále a mnohem víc.

„Každé, i malé zlepšení je pro kraj pozitivní, nicméně investice do ekologie jsou nekonečné a je nutné je neustále navyšovat,“ říká mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová. „Už od privatizace jsme investovali osm miliard a z toho dvě miliardy šly na projekty, které mají snížit náš vliv na životní prostředí,“ tvrdí ale generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Augustine Kochuparampil. Vedení společnosti včera také potvrdilo, že odprášení aglomerace, které má přinést snížení prašnosti o 200 tun ročně, postupuje rychleji, než bylo plánováno. Celý projekt by tak mohl být ukončen už na podzim příštího roku.