Zakázku v Hradci získala firma nabídkou enormně nízké ceny

Hradec Králové - Vítěz soutěže na revitalizaci továrny Verte v Hradci Králové, z které se má stát nová městská knihovna, firma Stako nabídla k překvapení konkurentů i radních cenu 137 miliónů. Částka je hned o celých 88 miliónů nižší, než byl stanoven rozpočet v zadání. Některé konkurenční subjekty ale poukazují na podezřelost příliš štědré nabídky, protože za nabízené peníze se podle nich nedá koupit ani materiál. Podle informací ČT připravuje jeden z účastníků soutěže odvolání s úmyslem dosáhnout zrušení výsledků soutěže radnicí, nebo antimonopolním úřadem.

„Nabádá to k určité opatrnosti, aby nedocházelo v uvozovkách k úsporám na úkor kvality,“ řekl pro ČT náměstek královéhradeckého primátora Josef Malíř s tím, že město právě z tohoto důvodu hodlá firmu důsledně kontrolovat. „Může z toho vyplynout názor, že dosud jsme stavěli za draho. Na druhou stranu si myslím, že tyto ceny nejsou finální,“ prohlásil Malíř.

Nová knohovna V Hradci Králové

vznikne přestavbou bývalé továrny Vertex v těsném sousedství budovy úřadu práce v centru města. Radnice nevyužívaný areál továrny koupila v roce 2003 za necelých 30 milionů korun. Studii pro využití na knihovnu pak vytvořil architekt a herec David Vávra. Budova by si i po přestavbě měla ponechat industriální ráz. Uvnitř bude knihovna vybavena moderními knihovnickými technologiemi, její součástí budou přednáškový či výstavní sál, studovny a kavárna. Dětské oddělení by mělo připomínat stavebnici Merkur. Na ploché střeše objektu by se mohly konat společenské akce.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Jednatel vítězné firmy Petr Kulda ale ČT řekl, že továrnu na vzdělávací centrum přestaví bez dodatků a navýšení. Zdůvodňuje možnost srazit cenu na minimum tím, že třeba některé materiály dnes lze pořídit za 50 nebo 60 procent ceny, která platila ještě před třemi až čtyřmi roky, což se projeví v celkové ceně stavby. Dodal, že zisk pro firmu bude velmi nízký, v řádu několika procent.

Stako získalo již druhou zakázku po snížení ceny

Výrazné snížení cen ve stavebních soutěžích přičítá náměstek Malíř současné krizi stavebnictví, kdy firmy nemají práci a zakázky se snaží získat právě nižšími cenami. Pro novináře připomněl, že městu se již dříve podařilo v soutěži uspořit asi třetinu plánovaných nákladů při stavbě parkoviště u lesního hřbitova.

Stako získalo za dva týdny již druhou velkou zakázku města. I předchozí, na opravu hřiště, vyhrálo po dramatickém snížení ceny o třetinu, a sice ze 137 na 90 miliónů. Ani tentokrát radnice nevyužila svého zákonného práva a firmu kvůli nápadně nízké ceně nevyloučila ani se jí neptala na vysvětlení. Podle radního Zdeňka Finka k tomu nebyl důvod.