Peníze na poslední úsek D8 ministerstvo najde

Ústí nad Labem (Ústecký kraj) – Novou naději na dostavbu má nyní poslední třináctikilometrový úsek dálnice D8 mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem. Stavba měla být původně kvůli úsporným škrtům pozastavena. Ministerstvo teď ale potvrdilo, že peníze na její dokončení přeci jen najde. Podle vedení kraje to je vynikající zpráva pro celý region, protože dostavba dálnice je pro město životně důležitá a prodleva dokončení způsobuje Ústí nad Labem velké problémy plynoucí např. z náporu kamionové dopravy, což se výrazně odráží v kvalitě životního prostředí v regionu.

Mosty, které povedou odnikud nikam, betonová torza, která zarůstají mechem – takový osud nedostavěné dálnici už podle ministerstva dopravy nehrozí. „Pro nás je dobrá zpráva, že pan ministr dal D8 zelenou,“ prohlásila starostka obce Vchynice Jana Chládková (nez.). Její slova potvrdil mluvčí Ministerstva dopravy ČR Karel Hanzelka: „Rozhodně považujeme dálnici D8 za klíčovou.“ Lidé z ministerstva tvrdí, že jejich slib ohledně dostavby D8 platí, na tu část dálnice, ke které bude platné stavební povolení, se peníze vždycky najdou. Nová stavební povolení ale stavitelé dálnice zatím nemohou získat, chybí jim územní rozhodnutí, které by umožnilo její průchod Českým středohořím. „Jedná se o tom, jaké podklady se budou muset udělat znova,“ dodala Jana Chládková.

Dalším průtahům by měl pomoci zabránit muž, který přesvědčil soud, aby územní rozhodnutí zrušil. Miroslav Patrik z hnutí „Děti Země “ se stal poradcem ministerstva dopravy. „Pokud by to mělo přinést urychlení stavby dálnice, uvítali bychom to,“ prohlásil mluvčí Krajského úřadu Ústí nad Labem Zdeněk Rytíř a Karel Hanzelka doplnil: „Věříme, že když pan Patrik začal pracovat pro ministerstvo dopravy, prolomily se dosavadní bariery.“ Miroslav Patrik tvrdí, že nic nesleví ze svého přesvědčení. Pomoci dostavbě ale chce: „Moje účast by měla znamenat, že dostavba proběhne opravdu rychle.“

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Nový termín dokončení dálnice D8 ale v této chvíli nikdo nahlas říct nechce.

Novou naději na dostavbu má nyní poslední třináctikilometrový úsek dálnice D8 mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem.
Zdroj: ČT24