Obyvatele Ivanovic trápí chrom ve studních

Olomouc - Už tři rodiny z Ivanovic na Hané trápí kontaminovaná voda ve studních, hladiny chromu tam mnohonásobně překračují maximální povolené množství. Přitom ještě před dvěma měsíci vodu ze studní používali na čištění zubů i zalévaní zahrad. Odkud se chrom ve studních vzal, se zatím neví, město ale problém řešit nechce. Rozjíždí se tak řada stížností i trestních oznámení.

Poškozeným rodinám se zdála voda ze studně zelená, nechali si proto udělat hygienický rozbor. Výsledky je ale zaskočily, měření totiž ukázalo až stonásobně překročený limit u chromu. Přitom podle Jarmily Paláskové se voda ze studny používá už osmdesát let a vždy byla nezávadná. „Dneska ani nevím, jestli to můžu lít do kanalizace,“ stěžuje si další z obyvatel Ivanovic Milan Říha. 

Místní zatím neví, co nárůst chromu ve vodě způsobilo. Nedaleko sice stojí průmyslová zóna, ta ale stojí už delší dobu. Všichni se však shodují, že letošní prázdninové deště byly extrémní, razantně se tak zvýšila hladina spodní vody, která mohla přinést těžké kovy z větší dálky. 

Reportáž Barbory Žídkové (zdroj: ČT24)

Obyvatelům Ivanovic už každopádně dochází trpělivost. „V pondělí se chystám na policii, kde bych chtěl podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Doufám a předpokládám, že budou činit další kroky ke zjištění toho původce znečištění,“ uvedl Milan Říha. Na policii už navíc jedna stížnost leží, podala ji jedna z obyvatelek, podle které se záležitostí odmítlo zabývat vedení města. Starosta Ivanovic se na kameru vyjadřovat nechtěl.