Pardubický primátor proti starostům městských obvodů - důvodem jsou úspory

Pardubice – Radnice v Pardubicích hledá úspory a začít chce u městských obvodů. Město si už nechalo vypracovat analýzu, která by měla ukázat, jak na obvodech funguje státní správa. Zaměřit se chce na stavební úřady nebo na odbory sociálních věcí. Podle primátora města Jaroslava Demla (ODS) by rozpočet města mohl převedením některých úkonů pod magistrát ušetřit až 18 milionů korun. Starostové sedmi obvodů se však obávájí postupného rušení a proti primátorovi Jaroslavu Demlovi (ODS) vytáhli do boje.

Analýzu, která má být hotová do konce roku, zároveň zpracuje magistrát a vlastní podněty zhotoví i jednotlivé obvody. Typickým příkladem nekoncepčnosti jsou stavební úřady. Žadatelé často musejí chodit na dvě místa, aby získali patřičná povolení. „V tuto chvíli se neslučuje územní a stavební řízení. Analýza posoudí stávající model agend, zda se budou centralizovat, nebo, jak si myslí obvody, ještě víc decentralizovat,“ řekl Deml. 

Výsledky analýzy posoudí až nové zastupitelstvo, které vzejde z komunálních voleb. Zástupci obvodů tento krok častou chápou jako útok na svou existenci, což primátor odmítá. Podle něj jsou některé agendy příliš přebujelé a noví zastupitelé snad pochopí, že jejich redukce či přenesení na jedno místo povedou k potřebným úsporám. „Bezpochyby to bude úkol číslo jedna pro nové zastupitelstvo. Rozhodně by to nemělo být chápano jako cesta ke zrušení obvodů,“ dodal i náměstek primátora Alexandr Krejčíř (ODS).   

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pardubická samospráva dostává za výkon služeb, které si od ní stát objednává, desítky milionů korun ročně, poslední příspěvek byl 72 milionů korun. Obcím a městům ovšem hrozí, že se státní příspěvek bude snižovat, upozornil primátor. Ani předchozí Demlův plán na úspory se u komunálních politiků nesetkal s pochopením. Před časem navrhoval primátor snížit počet zastupitelů, těch má totiž město včetně jednotlivých obvodů 153.

Úřad městského obvodu
Zdroj: ČT24