Po dlouhých letech se vrátí socha Neptuna do pražské Grébovky

Praha – Vzácná a velmi cenná socha Neptuna se po dlouhé době vrátí do pražských Havlíčkových sadů. Radnice Prahy 2 se dohodla s jejím majitelem, za sochu zaplatí 250 tisíc korun. Zároveň nechá vytvořit dvě kopie, z nichž jedna bude umístěna na původní místo na kašně v parku. Druhou repliku pak dostane současný majitel sochy a originál bude umístěn v lapidáriu. Neptuna z jemného pískovce vytvořili v letech 1875 až 1877 Bohuslav Schnirch a Jan Vorlíček. Akademický sochař Jan Branda odhaduje jeho cenu na zhruba tři miliony korun.

Socha Neptuna, která společně s kašnou tvořila kulturní památku, se ztratila před několika lety. Podle Prahy 2 byla z Havlíčkových sadů odvezena po roce 1999, kdy byl park svěřen do správy druhé městské části a radnice ho začala opravovat. Socha byla uložena v zázemí zahradnické firmy Ekolia v Praze 4. Když ji ale chtěla městská část v roce 2006 vrátit na původní místo, tak už ji v uložišti nenašla.

Praha 2 pak vyhlásila po Neptunovi pátrání a vypsala 50tisícovou odměnu, nakonec se ho podařilo objevit v zahradě areálu tvrze Třebotov. Nový majitel Jan Sedláček ji prý koupil, aniž věděl, že jde o kradené dílo. Po několikaletých tahanicích se teď město se Sedláčkem dohodlo mimosoudně. „Jsem rád, že to tak dopadlo. Je to skvělá zpráva, protože je to opravdu výsledek jednání minimálně tří let,“ pochvaloval si zástupce starosty Prahy 2 Jiří Paluska.   

Reportáž Kamily Štíchové (zdroj: ČT24)

Nová smlouva by tak měla vyřešit budoucí vlatnické vztahy. Sedláček dostane 250 tisíc korun, tedy stejnou sumu, za kterou měl sochu koupit. Město pak nechá za zhruba milion korun vytvořit dvě repliky metodou výbrusu, které by měly být hotové do roka. Jednu dostane Sedláček a druhá bude umístěna na původní místo do kašny před umělou jeskyní Grottou v Grébovce. Také Grottu čeká kompletní rekonstrukce za zhruba 40 milionů, hotová by měla být příští rok v květnu.