Buškovu číši naplnili na hradě Velhartice

Velhartice (Šumava) – Na hradě Velhartice na Šumavě probíhala o víkendu akce s názvem Buškova číše. Návštěvníci viděli kromě mnoha dobových zbraní také obléhací stroj, prak střílel přímo na hrad, kde kdysi žil populární Bušek z Velhartic. Kromě toho pro ně byl připraven další program, jako jsou divadelní prohlídky spojené s poctou sv. Václavu, ale rovněž se ochutnávala vína z českých i moravských vinic, klobásky a originální certifikované šumavské produkty. Zněla středověká hudba, vystoupily tanečnice a královský kejklíř.

Dobývacího stroje, takzvaného Trebuchetu, používala vojska od 13. až do 18. století. Jednoduchý stroj dokázal vrhat dvacetikilogramové projektily do vzdálenosti 160 metrů, větší typy až jednou tolik. Na hradě Velhartice je jeho naprosto věrná kopie. „Střílíme teď na vzdálenost asi 40 metrů,“ uvedl Josef Kvítek ze skupiny historického šermu Klíč a meč. „Ten stroj zatím zastřelujeme, určitě se dá dostřelit i do větší dálky,“ doplnil jeho kolega Jiří Vališ. Na Velharticích prak střílel balonky naplněné vodou, to aby památku nepoškodil. „Používáme projektily, které náš hrad poškodit nemohou, což někteří návštěvníci nekvitují jako zcela autentické,“ prohlásil kastelán Petr Mejstřík.

Lidé si na hradě mohli vyzkoušet střelbu i z dalších zbraní, k dispozici jim byly kopie středověkých zbraní a brnění. „Jsou to kopie podle nálezů, které jsou zdokumentované,“ ujistil další z šermířů František Comorek a jeden z malých návštěvníků se pochlubil: „Mám teď na hlavě už asi pátou helmu.“ Ukázka středověkého vaření byla spojená i s ochutnávkou, bylo možné si vybrat sladkou nebo slanou kaši. „Zpočátku tomu nechtějí moc věřit, ale my je přesvědčíme. Hlavně se ohřejí o ohně,“ vysvětlila Alena Divišová ze skupiny historického šermu. Podle kastelána se druhý ročník Buškovy číše i přes nepříznivé počasí povedl.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Velhartický hrad ročně navštíví 55 tisíc lidí.

Na hradě Velhartice na Šumavě probíhala o víkendu akce s názvem Buškova číše.
Zdroj: ČT24