Plzeň je už supermarkety přesycená

Plzeň - Radnice západočeské metropole musí odolávat tlaku stavitelů supermarketů. Ti chtějí prosadit i sporné projekty pochybné kvality. Město teď stojí těsně před zásadní změnou územního plánu, která určí stavební plochy na roky dopředu. Nový plzeňský supermarket bude stát na poli mezi velkým hřbitovem a už stojícím hypermarketem. To je jen jeden ze čtyř kontroverzních návrhů na nové velké obchodní plochy, které muselo poslední zastupitelstvo řešit.

Tři kontroverzní projekty zastupitelstvem neprošly, jen jeden ano. Nové nákupní centrum vyroste na Borských polích, a to v místech, kde původně mělo stát dva a půl tisíce bytů.

Přitom Plzeň dál pokračuje v půlmiliardovém projektu zavedení tramvaje na Borská pole. „Pro koho tam tramvaj bude jezdit, když tam nebudou lidi, je opravdu otázkou…,“ doplňuje předseda kontrolního výboru zastupitelstva Plzně Miloslav Šimák.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Plzeňský územní plán má přitom plochy vymezené pro hypermarkety více než štědře zastoupené. Ani jeden z oslovených obyvatel v anketě neřekl, že by ve městě další supermarkety přivítal. Podle odborných studií je Plzeň hypermarkety už přesycená, ale staví se stále další.