Orlické hory se zbavují kleče

Královéhradecko – Lesníci vysazovali kleč ve velkém od osmdesátých let jako náhradu za imisemi poškozené smrky. Teď říkají, že se ovzduší zlepšilo natolik, že se opět mohou vrátit k původním dřevinám. Kdo se nyní vydá po hřebenu Orlických hor, místy tak uvidí holé plochy připomínající zorané pole. Jsou v místech, kde lesníci postupně likvidují kosodřevinu.

Libor Krček ze Správy Kolowratských lesů informoval, že namísto kleče se vysadí smrk, buk a jeřáb. V Orlických horách se od osmdesátých let vysadilo přibližně 150 hektarů kosodřeviny. Bylo to v době, kdy lesy ve vrcholových partiích hor usychaly kvůli imisním spadům a jediná kosodřevina tomu dokázala čelit. Lesní správce Lesy Janeček Jiří Zatloukal sdělil, že ta však nemá hospodářský význam.

Správa CHKO Orlické hory projekt podporuje. Z kosodřeviny v horách totiž radost nemá, jak potvrdil vedoucí správy David Rešl. Že se smrkům a dalším původním dřevinám na vrcholcích Orlických hor bude znovu dařit, už si lesníci vyzkoušeli na menších plochách. Hlavní práce na přeměně druhové skladby lesů zahájí příští rok.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)