V Loučovicích zkrachovala papírna - bez práce je na dvě stě lidí

Loučovice - Bouři protestů vyvolalo nestandardní propouštění v papírnách v Loučovicích na Českokrumlovsku. Jediný místní zaměstnavatel zkrachoval a na dlažbě se tak během okamžiku ocitlo přes dvě stě lidí. Firma s nimi ale nekomunikuje, a tak zaměstnanci firmy nemají ani výpovědi ani peníze. Zda jsou formálně nezaměstnaní by se Loučovičtí měli dozvědět pravděpodobně v pátek po jednání s úřadem práce.

„Končíme, s okamžitou platností je veškerá činnost zastavena,“ tak se podle zaměstnance firmy Jaroslava Šafra vyjádřil správce firmy. „Když jsme přišli do práce, brána byla zavřená. Chtěli jsme si sebrat alespoň věci, ale ty nám nechtěli ani dát,“ uvedl jeden ze zaměstnanců Václav Vašek.

Nálada v obci je opravdu skličující, neboť místní jsou skutečně závislí na jediné firmě - papírnách Vltavský mlýn - a ta končí. O tom, že nemají práci, se lidé dověděli během několika málo vteřin, nicméně výpovědi zatím nedostali. Zároveň ale podle jejich slov jim ještě nepřišla na účet výplata. Správce firmy odmítl jakékoliv veřejné vyjádření a improvizovaného setkání zaměstnanců se nezúčastnil.

Protesty v Loučovicích (zdroj: ČT24)

„Pro rodiny je to hodně špatná situace, protože spousta z nich si koupila byty a splácí půjčky,“ dokresluje katstrofu starosta Loučovic Pavel Sládek (nez).

Nestandardní postup firmy

Podle oslovených právníků je takový postup přinejmenším nestandardní. Lidé se zatím nemohou přihlásit na úřadech práce, docházejí jim peníze. „V takovémto případě se podávají výpovědi s běžnou tříměsíční lhůtou a odstupným a následně dochází k uzavření podniku,“ uvedl advokát David Řezníček.

Loučovice
Zdroj: ČT24