Hřensko ohrožují padající skály

Ústí nad Labem - Hlavní silnice z Děčína do Saska, kterou ve Hřensku zavalil skalní masiv, by měla být do konce října zase průjezdná. Na její uzavření doplácejí hlavně místní podnikatelé, kteří jsou odkázaní na turisty ze sousedního Německa. Ti se však v současné době nemohou do Hřenska dostat. Zabezpečení padající skály zaplatí stát a silničáři.

Turisté ze sousedního Saska se dnes mohou dostat do Hřenska pouze lodí. Hlavní silniční tah do německého Bad Schandau, odkud většina turistů jezdí, je totiž uzavřený kvůli sesouvající se skále. Průzkum ukázal, že se devadesátikubíkový masiv může zřítit kdykoliv. „U toho masivu je akutní nebezpečí sesuvu a nelze zaručit, že nespadne bezprostředně,“ informuje ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. 

Hřensko silnici nutně potřebuje. Většina z místních žije jen z cestovního ruchu. A kvůli uzavírce sem turisti skoro nejezdí. Podnikatelé už přišli na tržbách o miliony korun. „Podnikatelé už jsou pomalu v koncích. Nemají příjmy a přitom musí platit zaměstnance, zdravotní a sociální pojištění, odvody,“ vypočítává místostarosta Hřenska Martin Dařbuján. „Ten dopad je hrozný, lidi krachují, podnikatelé propouštějí a vlastně se v podstatě z Hřenska stává skanzen,“ dodává podnikatel Jan Havel. 

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Silničáři a správa národního parku teď vyberou firmu, která vybuduje speciální lůžko, do kterého uvolněný masiv shodí. Skálu pak osadí čidly. Ty se poté propojí se semafory a v případě, že by hrozil další sesuv, dopravu zastaví. „Pokud půjde všechno tak, jak má, pokud nebude nějaká komplikace nebo pokud se nevyskytne nějaká nepředvídatelná záležitost, tak myslím, že ke konci října by už silnice mohla být otevřena,“ odhaduje Pavel Benda. 

Zabezpečení skály přijde na miliony korun. Zaplatí ho silničáři a ministerstvo životního prostředí.