Velká Deštná čeká na svou dominantu

Hradec Králové - Nejvyšší vrchol Orlických hor Velká Deštná přišla o svoji dominantu. Byla jí stará dřevěná rozhledna, kterou lesníci strhli kvůli jejímu špatnému technickému stavu. Náhrada za ni ovšem není a v dohledné době ani nebude. Majitel pozemku Jan Kolowrat Krakovský se na výstavbě nové se zástupci obcí a Euroregionu Glacenzis nedohodl.

Přibližně sedmimetrová vyhlídková věž na Velké Deštné v Orlických horách je minulostí. Připomíná ji pouze hromádka dříví a žebřík. „Zub času se na ní podepsal a věž začala trouchnivět. Existovalo nebezpečí, že by se zde mohli návštěvníci zranit,“ vysvětluje Libor Krček ze Správy Kolowratských lesů.  

Výhled do krajiny je teď z Velké Deštné prakticky nulový. Euroregion Glacensis a okolní obce přišly s návrhem na výstavbu rozhledny nové. Ta se ale majiteli pozemku Janu Kolowratu Krakovskému nelíbila. „Ten návrh byl megalomanský, byl by to zásah do charakteru zdejší krajiny,“ naznačuje Libor Krček. „V tuto chvíli je ten záměr odložen,“ přiznává Jaroslav Štefek z Euroregionu Glacensis. „Bylo by dobré, kdyby tady něco bylo. Ale musí to zapadnout do krajiny,“ upozorňuje turista Jiří Krejza.  

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Majiteli pozemku také vadilo, že by na nové rozhledně měly být vysílače pro mobilní operátory. Slibuje ale, že Velká Deštná bez vyhlídkové věže nezůstane. „Pan majitel je přístupný postavit tady novou rozhlednu,“ tvrdí Libor Krček.   

Správce lesů Jana Kolowrata říká, že nová rozhledna by mohla na Velké Deštné vyrůst do dvou let.