Útulek pro zvířata v Pardubicích čeká rekonstrukce

Pardubice – Nový a modernější útulek pro opuštěná zvířata se bude stavět v Pardubicích. Ten stávající se stal terčem kritiky kvůli nevyhovujícím podmínkám. Přestože nedávné kontroly nedostatky nepotvrdily, rekonstrukce je nezbytná. Poté bude o zvířata, kterých útulkem ročně projde až 650, pečovat městská policie.

Pardubický útulek pro opuštěné kočky a psy se nachází v rukou soukromé kliniky, což by se mělo brzy změnit. Od skupiny dobrovolníků vedení města totiž nedávno vyšel podnět ke kontrole zdejších podmínek. Žádná pochybení ale nalezena nebyla a také majitel veterinární kliniky Vladimír Tluchoř to odmítá: „Myslím, že je tady nadstandardní péče a přístup mých zaměstnanců vůči zvířatům je bezkonkurenční.“ Rekonstrukce objektu je ovšem nutná, nicméně po převodu na město bude klinika nadále poskytovat veterinární péči.

O zvířata se bude starat městská policie

Útulek v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Většinu psů vozí do útulku městská policie. Podle ředitele městské police Pardubice Petra Kvaše je zapotřebí vymáhat více náklady na lidech, kterým pes utekl. Zároveň Kvaš počítá s financemi i od samotného města: „Předpokládám, že když nám zastupitelé města tu povinnost starat se o útulek dali, dostaneme i patřičné finanční vybavení.“ Kotce budou i místo policejních koní, pro které vyjednali policisté nové stáje na závodišti.

Město musí tedy počítat s penězi na samotný provoz útulku. „To je podmínka, aby to nestálo o moc víc, než to stojí dnes,“ uvedl náměstek primátora Pardubic Michal Koláček (SPP).

Labradorský retrívr
Zdroj: ČT24