Loňský vítěz Vesnice roku - Tučín neusnul na vavřínech

Tučín - Dva miliony korun obdržela obec Tučín za to, že loni vyhrála soutěž Vesnice roku. K této částce si ještě půl milionu přidala a začala s realizací pěti projektů, které přispějí k jejímu dalšímu rozvoji. Je mezi nimi třeba naučná stezka, rekonstrukce společenského sálu, školky nebo veřejného prostranství na návsi. Povinnosti za vítězství v soutěži Tučínským neskončily ani rok poté. Každý měsíc obec navštěvují delegace z jiných měst, aby Tučín viděly na vlastní oči.

O tom, čím zpestřit lidem život ve vesnici, tučínské zastupitelstvo dlouho nepřemýšlelo. Inspirací jim byly výsledky z anket, které pořádaly v uplynulých letech, jen na realizaci těchto návrhů chyběly peníze. To je i případ právě vznikající naučné stezky s Tučňákem za poznáním. „To bude projekt, který by měl provést okolím obce jak děti, tak i dospělé. Jde o to, aby se dozvěděli více nejen o naší obci, ale i o celém regionu. Děti se pak na této stezce budou učit formou hry,“ vysvětluje starosta obce Tučín Jiří Řezníček.

Projekty přijdou každý zhruba na půl milionu korun. Mezi ty nákladnější patří dovybavení návsi odpočinkovým a herním mobiliářem a rekonstrukce tučínské školky, kterou navštěvuje 17 dětí. Stavební ruch vládne také přímo na obecním úřadu. „Ve školce nám došlo k havárii sociálního zařízení, kdy úplně přestaly odtékat odpady, takže jsme udělali kompletní rekonstrukci,“ uvedl starosta Řezníček.

„Pomohlo nám to moc, dětem se to velice líbí. Máme novou koupelnu, novou fasádu, nová okna,“ pochvaluje si učitelka tučínské školky Eva Vysloužilová. „Máme připraveny i další projekty. Rozhodli jsme se, že na kapličce z roku 1732 uděláme novou střechu tak, aby vypadala jako ta původní, protože teď ta kaple připomínala spíše transformátor,“ říká s hořkým úsměvem starosta Jiří Řezníček.