Spor o vodu ve Dvoře Králové pokračuje

Dvůr Králové nad Labem – Polovina pitné vody, kterou vyrobí ve Dvoře Králové nad Labem, se nedostane do domů, ale skončí v zemi. Vodovodní síť města je zanedbaná, stejně jako kanalizace. Vedení radnice a soukromý provozovatel vodárenské soustavy se přou o to, kdo za to může. Město se rozhodlo vypovědět vodárnám nájemní smlouvu.

Radnice ze současného stavu viní soukromou společnost Vodovody a kanalizace. Firma měla mít podle smlouvy soustavu v pronájmu do roku 2019. Zastupitelé ale rozhodli, že radnice dokument jednostranně vypoví. Místostarosta Dvora Králové nad Labem Pavel Kraus (VPM) i starostka Edita Vaňková (ČSSD) jsou toho názoru, že společnost se o kanalizační síť stará nedostatečně.

Vodohospodáři se s vedením města shodnou na tom, že by vodovodní řad i kanalizace potřebovaly celkovou rekonstrukci a desetimilionové investice. Spory však stále panují v otázce, kdo by měl investovat. Podle jednatele Vodovodů a kanalizací Dvůr Králové nad Labem Zdeňka Kouby má podle smlouvy veškeré investice zajistit město.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Královédvorská radnice je připravena na to, že spor s provozovatelem vodovodní a kanalizační sítě skončí u soudu. Město by vodárenské a kanalizační sítě chtělo provozovat samo prostřednictvím příspěvkové organizace.

Karlovarský kraj zřejmě čeká plošné zdražování vodného a stočného.
Zdroj: ČT24