Ostrava prý hospodaří na jedničku

Ostrava - Ostrava zdravě hospodaří a o své peníze se stará dobře. Takové je stanovisko ratingové agentury, která hodnotila ekonomiku města. Po poslední kontrole mu udělila jednu z nejvyšších známek. Ta je důležitá zejména pro zahraniční investory, ale také pro získávání úvěrů. Právě v otázce kam investovat se ale názory zastupitelů rozcházejí.

Historicky nejlepší známka ratingové agentury za hospodaření v Ostravě – takový je výsledek posledního hodnocení. Město si navíc polepšilo ve všech hodnocených parametrech. Je to úspěch, shodují se radní i opozice. „Především je to úžasná vizitka města, hlavně toho, jak hospodaří,“ myslí si náměstek primátora města Ostravy Lukáš Ženatý. „Odráží se v tom dlouhodobé hospodaření města nejen za toto volební období, ale i za období předchozí,“ dodává opoziční zastupitel města Zbyněk Pražák.

Ratingové agentury zjišťují míru zadluženosti, aktuální schopnost hradit své závazky včas i předpokládaný vývoj do budoucna. „Město, které má takovéto ratingové ohodnocení, má určitě velkou výhodu, protože do budoucna může očekávat lepší přístup k úvěrům, příznivější podmínky při vyjednávání úrokových sazeb,“ tvrdí profesorka financí VŠB-TU Dana Dluhošová. Ostrava se se svým hodnocením dostala na úroveň hlavního města Prahy a dokonce o jeden stupeň přeskočila Brno. Odborníci se shodují. Je nejvyšší čas investovat. Otázkou je do čeho. „Město je schopno zvládnout financování takových velkých projektů jako je klastr Černá louka nebo fotbalový stadion,“ říká náměstek primátora Lukáš Ženatý.

„Já se domnívám, že je daleko více důležitých investic. Viděli jsme, jak teď kolabovala doprava a myslím, že stadion ještě určitě počká pěkných pár let, než na něj bude dostatek prostředků,“ nesouhlasí opoziční zastupitel města Zbyněk Pražák. „My jsme programově orientováni spíše na ty věci, které se týkají školství, kultury a v neposlední řadě tvorby pracovních míst,“ přidává se krajský zastupitel Josef Babka. Ostrava nechává své hospodaření hodnotit už 14 let. Ročně ji to přitom stojí přes milion a půl korun. „Obecně lze říci, že jsou to dobře vynaložené prostředky, protože to povědomí je zejména pro zahraniční investory důležité,“ tvrdí profesorka financí VŠB-TU Dana Dluhošová. Jakým způsobem mají být využity případné úvěry a do čeho se má vlastně investovat – o tom už bude rozhodovat nové zastupitelstvo, které vzejde z podzimních komunálních voleb. 

  • Masarykovo náměstí v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1984/198309.jpg
  • Ostravský bílý kůň autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1984/198311.jpg