U Hájku na Karlovarsku řádí žhář - zapaluje seníky

Hájek - V okolí Hájku na Karlovarsku řádí žhář. Poprvé hořel menší seník 5. září, druhý případ se stal v úterý 28. září, kdy shořela skladovací hala na seno. Třetí seník vyhořel včera. Seníky slouží jako zásobárna krmiva na zimu pro lesní zvěř. V jednom případě byla poškozena i zemědělská technika. Škoda způsobená požáry přesahuje už tři sta tisíc korun. Žháři hrozí v případě prokázání viny až rok vězení.

Podle vyšetřovatelů se vždy jednalo o úmyslné zapálení. Případem se proto zabývají i kriminalisté - vyhodnocují stopy a vyslýchají podezřelé.

Středeční požár likvidovali hasiči přes tři hodiny. Hořící slámu a seno museli s pomocí techniky vytahat ven. Místo hlídali i přes noc. Jeden z lesníků se snažil požár uhasit ještě před příjezdem hasičů pomocí ručních hasicích přístrojů, přitom se ale nadýchal zplodin a záchranáři ho museli ošetřit. Podle lesního správce Petra Zettla shořela zhruba třetina zásob sena, takže bude nutné ho dokoupit a také se rychle vybudovat krmelce. Škoda se pohybuje kolem šedesáti tisíc korun. Tento seník je vzdálený jen dvě stě metrů od skladu, který vzplál v úterý.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Úterní požár byl nahlášen hasičům půl hodiny po poledni. Kromě sena hořelo i několik strojů. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů s pěti cisternami. Hořící seno hasiči vytahali i za pomoci majitele s traktorem ven ze seníku. Požár dostali pod kontrolu asi za hodinu. Škoda je odhadnuta na dvě stě padesát tisíc korun.