ČEZ spustil dvě obří větrné elektrárny

Pardubice - U Janova na Svitavsku se otáčejí dvě velké větrné elektrárny. Do plného provozu je uvedla společnost ČEZ - Obnovitelné zdroje a na rozdíl od většiny jiných větrníků jde o zařízení českého původu. Projekt ale od počátku provázely petice a stížnosti okolních obyvatel. Podle energetiků jsou jejich obavy o zdraví zbytečné.

Na poli mezi Litomyšlí a Svitavami se pomalu otáčejí obří vrtule. Sto dvacet metrů vysoké elektrárny pocházejí z dílny královéhradecké strojírenské firmy. Každá má výkon dva megawatty. „Tyto elektrárny dokážou vyrobit relativně levně hodně elektrické energie a dokážou nahradit značnou část zdrojů fosilních,“ upozorňuje ředitel společnosti ČEZ – Obnovitelné zdroje Libor Kičmer.

O poznání méně nadšení jsou ale z elektráren lidé, kteří sepisovali petice a s výstavbou od počátku nesouhlasili. „Pro nás byl největší problém zdravotní a estetický a s tím nic neuděláte. Jakmile jednou ty elektrárny stojí, tak s tím těžko něco udělá i generace po nás,“ soudí starosta obce Strakov Jan Janypka. „My jsme splnili veškeré hygienické normy. Navíc vzdálenost těch větrných elektráren od občanské zástavby je tak velká, že není šance, aby lidé cokoliv slyšeli,“ říká předseda představenstva firmy Wikov Vind Antonín Růžička.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pro obří větrníky platí omezení. Například od dubna do července se elektrárny úplně zastaví, pokud rychlost větru klesne pod pět metrů za vteřinu. Důvodem je ochrana netopýrů a vzácných druhů ptáků. „Věřím, že si na to postupně všichni občané zvyknou a nebudou to vnímat jako něco ošklivého, ale jako něco, co tu krajinu ozvláštní,“ věří Libor Kičmer. „Teď jde o to, aby stát hlídal hlučnost, aby nepřevyšovala přípustnou hranici,“ vysvětluje starosta obce Janov u Litomyšle Miloš Štika.

Pro samotný Janov neznamenají podle starosty větrné elektrárny žádné finanční výhody. Oba stroje svým výkonem pokryjí roční spotřebu dvou tisíc tří set domácností.