Chrudimský kostel vydal středověké skvosty

Chrudim – Rekonstrukce kostela svatého Josefa v Chrudimi, který nechává město přestavět na muzeum barokních soch, umožnila archeologům podrobně prozkoumat zasypané klenby. V útrobách kostela objevili obrovské množství vzácných předmětů, úlomků, dokonce i barokní kostnici.

„Pochází odsud zhruba 25 banánových krabic plných keramiky, kachlů, středověkého renesančního skla, kostí, strusky, mazanice, a dokonce předmětů organického charakteru,“ jmenoval řadu významných artefaktů archeolog Jan Musil. Nejen importovaný zlatem protkaný brokát nebo ostatky z objevené kostnice vypovídají podle slov Josefa Štěpánka z Městského úřadu v Chrudimi o tom, jak v tomto prostoru žili 300 let kapucíni a jakým způsobem ho využívali.

Stejně jako o klášteru se dá z nálezu vyčíst o historii předměstí, které v místech kdysi bývalo. „Sídlili tu řemeslníci, střední a vyšší vrstvy, dokonce i nižší šlechtici si tady v 16. století najímali domy,“ připomněl archeolog Musil. Pro chrudimské regionální muzeum znamená výstava velikou událost. Na prohlídku výjimečných exponátů mají návštěvníci ještě dva měsíce, poté se všechny vzácné nálezy uzavřou do depozitáře.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)
  • Archeologický nález ostatků z kostnice v Chrudimi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1990/198950.jpg
  • Kostel sv. Josefa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1990/198952.jpg