Pevnost Josefov se dočká děl

Hradec Králové - Pozdně barokní vojenská pevnost v Josefově u Jaroměře bude znovu ozbrojená děly. Budou to sice jen kopie, ale naprosto věrné, vyrobené podle historické dokumentace v měřítku jedna ku jedné. Stejné kanony lidé nikde jinde nenajdou. Originály těchto děl se nezachovaly, ale kopie budou pořízeny podle původních nákresů objevených ve Vídni.

Téměř tunová kopie obranného děla vzniká v kovářské dílně v Podkrkonoší. Podle stejné dokumentace jako před více než sto sedmdesáti lety. Celkem tady vyrobili tři kusy. "Dělo se obsluhuje klikou, kterou se stanoví náměr, vysvětluje kovář Milan Postrach.  

Podklady potřebné k výrobě zbraně koupila jaroměřská radnice ve státním válečném archivu ve Vídni. A bylo tam toho víc než lidé, kteří se dokumenty vydali hledat, předpokládali. „Původně jsem čekal, že se podaří získat nějaké nákresy nebo obrázky z učebnic. Oni tam ale měli celou výrobní dokumentaci,“ pochvaluje si Vlastimil Grof z občanského sdružení Retranchement 18. „Ty plány jsou naprosto dokonalé, měli je vymyšlené do posledního detailu,“ říká Milan Postrach. 

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Děla budou rozmístěna na hradbách v místech, kde v minulosti opravdu byla. „Návštěvníci podzemních chodeb a pevnosti Josefov budou moci tato děla přivítat do života koncem března roku 2011,“ slibuje ředitelka Městského muzea v Jaroměři Olga Mertlíková.  

Pokud se městu podaří najít sponzory, výroba kopií bude pokračovat. Jaroměřské muzeum by chtělo dalších minimálně osm kusů.