Archeologové našli u kostela sv. Linharta stříbrné mince

Karlovy Vary - Karlovarští archeologové se po třinácti letech vrátili na středověkou památku – k pozůstatkům kostela svatého Linharta v Karlových Varech. Bývalé pohřebiště zničila vichřice, a tak bylo nutné ho upravit. Při dalším průzkumu objevili archeologové navíc stříbrné mince. Turisticky oblíbené místo je i nadále veřejně přístupné.

Kostel svatého Linharta je jednou z nejstarších středověkých památek v Karlovarském kraji. Kostel patřil do středověké osady Obora, její obyvatelé se později stali prvními občany Karlových Varů. Ti už tehdy využívali známý karlovarský vřídlovec. Sloužil jako vápenná přísada do malty.

Nedávná vichřice poničila bývalé pohřebiště. Vyvrácené stromy odhalily lidské ostatky, které patřily původním obyvatelům osady z roku 1246. Kromě úpravy terénu a uložení ostatků provedli archeologové na místě i další průzkum – a nalezli dvě středověké stříbrné mince. Mince byly v hloubce asi čtyřiceti centimetrů pod stávající úrovní terénu. Zřejmě je někdo ztratil, když šel do kostela. U jedné s jistotou vědí, že se jedná o ražbu tzv. Švábského Hallu z doby kolem roku 1300.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Zbytky kostela svatého Linharta archeologové objevili už před dvaceti lety po rozsáhlém průzkumu.