Mladí skláři si vyměňovali zkušenosti

Ostrava – Ve Valašském Meziříčí se uskutečnilo mezinárodní setkání mladých sklářů pod názvem Letní sklářská škola. Zúčastnili se jí vysokoškolští profesoři a studenti sklářských středních škol z celé ČR a ze Slovenska. Vedle praktických cvičení studenti absolvovali i řadu přednášek, které jim prezentovali přední sklářští odborníci. Podle nich právě vysokoškolské studium může podle nich zkvalitnit tradiční české řemeslo.

Student Sebastian Kitzberger bude příští rok maturovat na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí. Sklářství věnuje i svůj volný čas. „Již od dětství se mi líbí sklo. Na skláře jsem se díval už jako kluk a moc se mi to líbilo. Chtěl bych se dostat na vysokou školu,“ říká Sebastian Kitzberger.  

O vysokoškolském studiu uvažují také další studenti, kteří se zúčastnili mezinárodního setkání se sklářskými odborníky. Jeho součástí byly i odborné přednášky. „Pokles výroby skla byl v minulých letech. Teď máme zprávy, že se otevírají sklárny, byť ty menší. České sklářství je i do budoucna životaschopné,“ uvádí Aleš Helebrant z Ústavu skla a keramiky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. „Úzce spolupracujeme s vysokými školami přímo na vývoji a výzkumu sklářských technologií. My víme, co potřebují, a proto připravujeme žáky přímo pro tyto školy,“ dodává ředitelka Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Dana Budayová. 

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Česko-slovenská spolupráce je podle odborníků jedním z trendů rozvoje sklářství v obou zemích, především v pohraničí. „Celá akce je výsledkem spolupráce české a slovenské části euroregionu Bílé Karpaty. To je region skla, protože v obou jeho částech nacházíme sklo v nejrůznějších podobách,“ připomíná Marek Liška z Trenčianské univerzity A. Dubčeka.  

Příští rok se letní sklářská škola uskuteční na konci září na Slovensku.