Rudolfov lákal na kukuřičné bludiště

České Budějovice - Projekt unikátního ale dočasného obřího bludiště vyvrcholil v Rudolfově na Českobudějovicku. Bludiště má celkem přes kilometr cest, zabírá asi hektar a hlavně je celé z kukuřice. Autoři labyrintu se inspirovali ve Spojených státech a Velké Británii. Dnes naposledy bylo celé bludiště přístupné veřejnosti.

Bludiště tvoří zdánlivě nekonečná síť cest, odboček a křižovatek. Patří k největším dočasným bludištím v Česku. Ti nejrychlejší ho dokáží projít za hodinu, lidé s horším orientačním smyslem ale potřebují i celé odpoledne. „Inspiraci jsme získali v Anglii, Severní Americe a třeba v Holandsku. Prostě jsme ten projekt přenesli do České republiky,“ přibližuje vznik projektu jeho spoluautor Jan Verboon.  

Zdálky vypadá kukuřičné bludiště jako pole uprostřed města. Cesty jsou vidět až zblízka. „Nebojím se, že bychom zabloudili,“ říká malá Natálka Plojharová. „Je to taková zajímavost, je to něco jiného než například skákací hrad,“ dodává návštěvník bludiště Robert Štěpáník. 

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Bez problémů dokáží bludištěm projít až děti, které umí číst nápovědy. I pro ně je ale připravený bezpečnostní systém založený na praporcích, které si nesou s sebou. „Kdyby se děti ztratily někde v bludišti nebo něco potřebovaly, tak zamávají a my je přijdeme zachránit,“ vysvětluje spoluautorka projektu Marie Verboon-Filipová. 

Unikátní projekt má jedinou vadu, je přímo závislý na počasí. Kvůli chladnému jaru tak letos dosáhla kukuřice potřebné výšky až koncem prázdnin. „Tento rok to pro nás byl velký experiment. Příští rok to bude lepší,“ věří Jan Verboon. 

Projekt tak letos končí. Pravděpodobně už příští týden se z bludiště stane krmivo pro dobytek.