V Orlové Romové pomáhají Romům

Orlová - O zlepšení nepříznivé situace v sociálně vyloučené lokalitě Orlová-Poruba se snaží projekt Romové pro Romy. Peníze na něj dala Evropská unie, orlovská radnice a partnerské sdružení Romodrom. Romští sociální pracovníci chtějí tamní obyvatele motivovat ke změně současného způsobu života.

Josef Baláž žije v Orlové-Porubě už třináct let. Spolu se svou manželkou si vzali do pěstounské péče dvě děti, jedno z nich je postižené. Bydlení v jedné ze sociálně vyloučených lokalit je pro jeho rodinu nevyhovující, tuto situaci mu pomáhají řešit terénní sociální pracovnice. „Žijeme, jak žijeme. Když nás dají do kurníku, tak žijeme jak v kurníku, když nás dají někam jinam, tak budeme žít jako lidi,“ stěžuje si Josef Baláž. „V těchto vyloučených lokalitách mohou terénní pracovníci pracovat s rodinami přímo v jejich přirozeném prostředí, to znamená, že je můžou navštěvovat přímo v rodinách a řešit ty problémy komplexně,“ vysvětluje vedoucí terénních sociálních pracovnic v Orlové Kateřina Šutorková.

Sedmičlenný tým vyškolených terénních sociálních pracovnic navštíví až dvacet rodin týdně, bezplatně lidem pomáhají s administrativními úkony, hledáním práce nebo s problémy s bydlením. „Domluvíme si schůzky nebo mě uživatel navštíví v kanceláři. Nebo si dáme schůzku na nějakém úřadu a tam provádíme určité kroky,“ popisuje svou práci terénní sociální pracovnice z občanského sdružení Romodrom Praha Blanka Pechová.

Mezi vůbec nejčastěji řešené problémy patří ty spojené s dluhy, dále je to nezaměstnanost nebo nízká kvalita bydlení. „Tady to sídliště Orlová–Poruba bylo vždycky levné, byty druhé kategorie. A lidé, kteří neměli moc peněz, se vždycky stahovali do bytů druhé kategorie,“ řekla terénní sociální pracovnice v Orlové Dagmar Straková. Terénní sociální pracovník pracuje s klienty dlouhodobě, za úspěch lze podle odborníků považovat i takový výsledek, kdy se jejich životní situace dál nezhoršuje. Motivovat klienty k samostatným rozhodnutím, která mohou problémy vyřešit, je pak práce na několik let a bez jistého výsledku.

  • Dům Josefa Baláže autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1996/199530.jpg
  • Bydlení v Orlové-Porubě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1996/199533.jpg