Vondra přislíbil přehodnotit hranice mezi armádními a obecními pozemky

Karlovy Vary – Špatně zakreslená hranice vojenského prostoru komplikuje práci radních v Kyselce na Karlovarsku, brání totiž dalšímu rozvoji i případným ziskům z podnikání. Jde o rekreační areál, který patří obci, na mapách je však zakreslen do výcvikového prostoru armády. Pomoc při řešení tohoto i podobných problémů dnes přislíbil starostům sám ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Posunutí hranic vojenských prostorů vyžaduje změnu zákona, proto musí celá věc projít sněmovnou. Podle ministra obrany by změny mohly platit od roku 2012.

Rekreační areál v Kyselce vybudovali lidé před rokem 1989. Přesto ho musela radnice za téměř tři čtvrtě milionu korun při privatizaci od státu vykoupit. Situaci podle starosty zkomplikovali geodeti při aktualizaci vojenských map. „Došlo k zarovnání ze strany geodetů, kteří šli třeba po silnici a podobně. Tím se stalo, že celý areál kempu zůstal ve vojenském prostoru,“ vysvětlil pro ČT starosta Kyselky Josef Janát (Nez). Kvůli územnímu sporu nemůže radnice na rozvoj areálu žádat dotace. Atraktivní kemp by přilákal víc turistů a pomohl při rozvoji kdysi vyhlášeného lázeňského města.

„Udělám všechno, co je v mých silách, aby se otázka kempu v Kyselce vyřešila a obec se skutečně mohla rozvíjet,“ řekl České televizi Alexandr Vondra. Ministr obrany vyjádřil vstřícnost armády i vůči požadavkům dalších obcí s obdobným problémem, řešení by měla přinést nová koncepce armády. Vondra má v úmyslu posoudit všechny vojenské prostory v ČR z hlediska využitelnosti a hranic.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)