Chrastava vysoudila miliony korun

Liberec - Pokutu sedm milionů korun má městu Chrastava zaplatit liberecká stavební společnost Integra za špatně a navíc pozdě postavenou kanalizaci. Rozhodl o tom Krajský soud v Liberci. O platnost smluvních pokut se město a firma přely sedm let. Radnice rozsudek vítá a vysouzené peníze hodlá využít při odstraňování povodňových škod.

Teď stavíme jinde, vydržte do jara. To napsal ředitel společnosti Integra v dopise chrastavské radnici v prosinci roku 2002. Stalo se tak po opakovaných urgencích a téměř rok od reklamace. Odstranění vad potom trvalo osm měsíců. Kvůli špatným kanalizačním vpustím a šachtám se na silnici tvořily louže a taky popraskal asfalt. „My jsme to mockrát reklamovali, upozorňovali jsme, psali jsme, vše bylo marné,“ popisuje situaci referentka odboru rozvoje Městského úřadu Chrastava Zuzana Halamová. „Firma nás nebrala jako rovnocenného partnera, myslela si, že město počká,“ dodává starosta Chrastavy Michael Canov. 

Krajský soud teď potvrdil loňský rozsudek okresního soudu. Integra má podle něj zaplatit Chrastavě sedm milionů korun. A to i přesto, že chybovalo taky město. Například nemělo detailní projekty. Původně požadovaných sedmnáct milionů soud městu nepřiznal. Průtahy ze strany firmy ale označil jako neseriózní. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Rozsudek je pravomocný. Společnost Integra se základním kapitálem sto milionů korun má zaplatit Chrastavě pokutu do tří dnů od nabytí právní moci rozsudku. „Peníze přišly jak na zavolanou a použijeme je při povodňových opravách,“ říká Michael Canov. 

Společnost Integra se k rozsudku nevyjádřila.