Neznámá látka způsobila úhyn ryb v rybníku v Hlohovčicích

Hlohovčice – Rybáři z Hlohovčic na Domažlicku se snaží zachránit ryby z obecního rybníka, které hynou kvůli nedostatku kyslíku ve vodě. Zatím ale nevědí, jaká látka to způsobila a jak velké budou následky. Chovaly se zde především trofejní ryby. Desítky amurů, candátů, štik a stovky kaprů si tu rybáři doslova hýčkali přes šest let.

Jako první uhynuli candáti, nedostatek kyslíku zabil několik tolstolobiků a amurů. Největší štiky se naštěstí podařilo zachránit, stejně jako několik sumců. Už teď je ale jisté, že uhynulých ryb bude více než těch, které se zachránit podaří. Rybář Lukáš Toupal upřesnil, že pět až šest kádí živých ryb již bylo rozvezeno do jiných rybníků, počet mrtvých ryb však stále není jasný.

Na vyčíslení škod je podle místních ještě brzy. Starosta Hlohovčic Josef Kaigl se obává toho, že ještě větší škody může způsobit kontaminované bahno. To se totiž zřejmě bude muset odtěžit, což bude pro obec nákladné. Jaká látka způsobila kritický úbytek kyslíku v Hlohovčickém rybníku, se v současné době zjišťuje. Poté se bude hledat viník.

Reportáž a vstup Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Někteří obyvatelé obce se domnívají, že látka zabíjející ryby mohla přitéct ze silážních jímek místních zemědělců. Za úhynem ryb však také může být čistírna odpadních vod z nedaleké obce. Například rybníky v Jivjanech, které jsou nedaleko Hlohovčic, koncem července kontaminoval trus z nedaleké drůbežárny. Z šetření však vyplynulo, že nešlo o trestný čin, přesto firmě hrozí až milionová pokuta.