Po 16 letech se rodina domohla dekontaminace statku

Klatovy - Po téměř 16 letech se rodina Rychtaříkových z Klatov-Lubů dočkala dekontaminace ekologické zátěže v restituovaném objektu. Objekt vedle jejich rodinného domu získali Rychtaříkovi v restituci v únoru 1994. Dříve ale areál sloužil k uskladnění pesticidů, jejichž zbytky se zde dodnes zachovaly v omítkách a v podlaze. Po mnoha letech neúspěšného boje za sanaci nebezpečných látek nakonec rodina uspěla. Během dvou let specializovaná firma objekt a část dvora dekontaminuje. Většinu z potřebných 9,3 milionu korun zaplatí EU, řekl dnes novinářům majitel zamořeného objektu Václav Rychtařík.

„To by člověk musel v té době odsud utéct. Obrovské štěstí je, že tu ještě existují organizace, které mají zájem něco napravit,“ řekl pro ČT Rychtařík. Ačkoliv znečištění rodina nezavinila, nemohla se domoci jeho odstranění. Nepomohly žádosti na ministerstvech, u prezidenta ani ombudsmana. Nekonečné běhání po úřadech pomohl dovést ke zdárnému konci až v roce 2007 Plzeňský kraj, který nechal na popud tehdejšího radního Borise Kreuzberga zadat rizikovou analýzu nutnou pro přiznání dotace. Peníze z Operačního programu Životní prostředí získala rodina letos.

Rychtaříkovým pomáhala ekologická organizace Arnika. Za sedm let, kdy se v případu angažovala, nechala zpracovat několik rozborů. Zjistily stopy pesticidů nejen v objektu, ale i v rybách a v sedimentech nedalekého Drnového potoka, testovaly se i vajíčka slepic chovaných blízko objektu. Ekologové především oceňují, že pan Rychtařík budovu nezboural a kontaminovanou suť tajně neodvezl na obyčejnou skládku, jako to učinili jiní. „Jde o velice zodpovědné jednání vůči životnímu prostředí a vůči dalším lidem i následujícím generacím,“ pochválil Václava Rychtaříka Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

„V rámci přípravných prací jsme celý objekt utěsnili, aby se žádný prach nemohl šířit ven,“ popsal aktuální dění na statku zástupce firmy Dekonta Vojtěch Musil. Dekontaminace bude stát deset miliónů. Při dvouleté dekontaminaci se nejdřív vytěží do deseticentimetrové hloubky podlaha v zamořeném objektu a pět centimetrů silné omítky obsahující pesticidy. Materiálu bude kolem 100 tun a firma ho nechá zlikvidovat ve spalovně v Ostravě. „Bohužel to je zatím jediná možnost. Doufali jsme, že by bylo možné využít novou českou nespalovací technologii, ale ta se zatím nepoužívá,“ poznamenal Petrlík.