Integrované bezpečnostní centrum v Ostravě brzy zahájí ostrý provoz

Ostrava - Nové integrované bezpečnostní centrum v Ostravě se pomalu připravuje na zahájení ostrého provozu. Středisko bude na jednom místě sdružovat tísňová volání z celého kraje. Na výjimečný projekt za téměř 700 milionů korun výrazně přispěla Evropská unie. Ostrý provoz v integrovaném bezpečnostním centru sice začne až v polovině prosince, už teď v něm ale probíhá zkušební provoz, který má odstranit i ty nejmenší nedostatky.

Dispečeři záchranářů, hasičů a policie na jednom místě. Nové integrované bezpečnostní centrum by mělo výrazně pomoci lidem v krizových situacích. Dosud všechna volání vyřizovala zvlášť okresní centra jednotlivých složek. Odteď si budou moci předávat informace o haváriích nebo požárech během několika vteřin. „Měl by to být skutečně velký přínos a vše by teď mělo fungovat vůbec nejrychleji, jak je možné,“ řekl vrchní komisař Radomír Lazecký.

„Systém je univerzální. Ta pracoviště jsou multifunkční. V situaci, kdy jedna složka je více zatížena, tak může využít stanoviště té druhé složky,“ zdůrazňuje další výhody ředitel odboru operačního řízení HZS MSK Petr Berglowiec. „Tento systém je jedinečný nejen v rámci Moravskoslezského kraje a České republiky, ale také v zemích Evropské unie,“ tvrdí hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. Hladký provoz celého systému zajišťuje nejmodernější komunikační a audiovizuální technika. Centrum muselo být zároveň navrhnuto tak, aby bylo v případě nebezpečí energeticky soběstačné minimálně 72 hodin.

„Tato budova je koncipována jako jeden audiovizuální prostor. Jsou tady prostory pro práci krizových štábů hejtmana Moravskoslezského kraje a primátora Ostravy,“ vysvětluje Petr Berglowiec. Své místo v novém bezpečnostním centru najde i městská policie. Dispečeři tady budou moci sledovat pomocí kamerového systému dění ve městě. „Na tomto místě jsou sdruženy veškeré kamerové systémy – systém městské policie, dopravního podniku a částečně i Policie ČR,“ potvrdil ředitel Městské policie Ostrava Zdeněk Harazim.