Tři tisíce stožárů s lampami jsou v Pardubicích za hranicí životnosti

Pardubice – Bezmála tři tisíce stožárů s lampami jsou v Pardubicích dávno za hranicí životnosti a některé se dokonce uvolnily a pod náporem větru spadly na zem. Město proto nyní nechává staré lampy prověřovat. Služby města zároveň odmítají kritiku občanů, že by údržbu osvětlení zanedbávaly. Výměna zastaralých lamp podle nich závisí i na penězích. Veškeré staré pouliční osvětlení chtějí Pardubice vyměnit do osmi let, přednostně budou řešit i poškozené stožáry, na které poukážou právě občané.

Služby města od září zkontrolovaly čtyři stovky stožárů. Některé z nich byly v takovém stavu, že se musely okamžitě vyměnit. Podle ředitelky služeb Ley Tomkové opravdu spadlo za první pololetí deset stožárů. „Od té doby ale, myslím, žádný jiný nespadl,“ dodala. Obyvatelé Pardubic ovšem upozorňují i na to, že u lamp často chybí i ochranné kryty na skříňky s elektřinou.

Starosta Pardubic Jaroslav Kňava (ODS) si je vědom, že je zde nebezpečí, že stožár na někoho spadne. „Nedej bože, aby to spadlo na nějaké dítě,“ uvedl. Výměna se ale dostala do skluzu kvůli omezenému rozpočtu a investicím, které měly přednost. Na druhou stranu město odmítá, že by se údržbě osvětlení průběžně nevěnovalo. „Samozřejmě, že se jedná o peníze, není ale pravda, že by se něco zásadně podcenilo,“ dodala Tomková.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)