Pardubice se připravují na dostih roku

Pardubice - Už po stodvacáté se v neděli poběží Velká pardubická. Nejstarší a nejtěžší překážkový dostih v kontinentální Evropě chce každoročně vidět na vlastní oči kolem třiceti tisíc lidí. A bezpečnostní i dopravní opatření tomu budou odpovídat.

Napětí, rychlost, vysoké sázky a stylové klobouky jsou tradičním koloritem dostihového svátku v Pardubicích. Bezpečnost při nejnáročnějším překážkovém dostihu v Evropě, na jehož start se letos postaví i dvě ženy, bude na závodišti hlídat ochranka i policisté. „Bezpečnostní opatření zůstala stejná jako v minulých letech,“ říká předseda představenstva Dostihového spolku Miroslav Petráň.

Dopravní podnik kvůli víkendovému náporu diváků vyšle speciální autobusy. Mimořádná opatření chystá i pardubická policie. Týkat se budou například parkování. „Bude úplně uzavřená silnice I/37 mezi Chrudimí a Pardubicemi, která bude využívána jako improvizované parkoviště,“ informovala policejní mluvčí Markéta Janovská.

„Letos je závodiště otevřené už od sedmi hodin ráno, což je naprosto výjimečné. Lidé budou moct vidět i veterinární prohlídku,“ upozorňuje předseda představenstva Dostihového spolku Miroslav Petráň.

V prodeji zůstává několik málo vstupenek. O překážkový dostih tradičně nepřijdou ani diváci České televize. Mezi dvacítkou startující koní bude letos pouze jeden ze zahraniční. Nejvíce koní, a to celkem pět, nasadí do dostihu loňský vítěz Josef Váňa. Své prvenství bude obhajovat v sedle devítiletého hnědáka Tiumena.

Poslanec Miroslav Petráň /VV/
Zdroj: ČT24