Škodlivé bakterie obsadily všechny veselovské studny

Veselov – Všech jedenadvacet studní ve Veselově u Žlutic má vodu s vysokým obsahem škodlivých bakterií, navíc je nadměrně železitá. Z poloviny studní se voda nesmí používat ani po převaření a chemické úpravě. Ukázaly to rozbory, které nechal udělat na žádost místních lidí městský úřad.

Už staří němečtí obyvatelé Veselova věděli, že čím hlubší je studna, tím železitější bude voda. A tak se tady voda jímá maximálně z pěti metrů. Používání povrchové vody ale vyžaduje úzkostlivou péči o okolí studní. V tom někteří současní obyvatelé vesnice podle vodohospodářů hodně polevili. Kolem jedné studně viděl štáb České televize dokonce vepře. O mnohém vypovídá také vyústění staré kanalizace do rybníku uprostřed vesnice.

Starosta Žlutic Jaroslav Vojta hovoří o dvou řešeních – vytvoření hlubokého vrtu a důkladné pročištění nebo příjem vody z 5 kilometrů vzdáleného vodovodního řadu. Obě varianty by stály 15 milionů korun. „Podávali jsme návrh na ministerstvo zemědělství, bohužel prý jde o příliš velké náklady na nízký počet obyvatel,“ sdělil Jaroslav Vojta.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Lidé z karlovarské vodohospodářské společnosti nabídli prozatímní řešení. Objedou všechny místní studny a budu lidem radit, jaká mohou udělat okamžitá opatření ke zlepšení situace.