V Opočně začalo mezinárodní setkání sokolníků

Opočno – Na východ Čech přijela s dravci více než stovka sokolníků. Pro lidi si připravili ukázky výcviku, hlavně se ale s ptáky vydali na lov. Podle pořadatelů jde o jednu z největších akcí svého druhu v Evropě. Sokolnictví je považované za jednu z nejstarších forem lovu. Vzniklo minimálně před čtyřmi tisíci lety v Asii, dlouhou tradici má i na našem území.

Sedmiletou samici jestřába Laru lidé před časem našli v lese s polámaným křídlem. Sokolník Petr Zvolánek se nemocného ptáka ujal a staral se o něj. Zbytečné to nebylo – Lara je jedním z jestřábů, se kterým teď předvádí výcvik a loví na mezinárodním setkání v Opočně.

V Opočně se sokolníci scházejí už 43 let. Přijíždějí zejména s jestřáby, sokoly a orly. Podle druhů dravců se rozdělují do několika skupin, ve kterých odjíždějí do honiteb po celých východních Čechách.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Petr Zvolánek informoval, že sokolnictví je u nás doloženo z období Velké Moravy. „Dravec pozná lépe než člověk, která zvěř je slabá a například by nepřežila zimu, na tu útočí,“ popsal sokolník Lubor Křivka.

Sokolníci na východě Čech zůstanou do soboty, kdy návštěvníkům Opočna ukážou výcvik dravců.