Obyvatelé Olomouce-Chomoutova se nemohou dostat na hřbitov

Olomouc - Obyvatele Olomouce-Chomoutova trápí stav přístupové cesty k místnímu hřbitovu. V sychravém počasí se její hliněný podklad mění v bahno. Kvůli výmolům se tam ale špatně projíždí, i když je hezky. Cesta patří zčásti soukromému majiteli. Město proto tvrdí, že s ní nemůže nic udělat. Nicméně majitelka pozemku nabídla městu, aby si cestu i související pozemek odkoupilo, město ale tvrdí, že na to nemá peníze.

Zhruba dvě stě padesát metrů dlouhá polní cesta působí chomoutovským obyvatelům problémy už léta. Především zjara a na podzim se na hřbitov téměř nemohou dostat. „Beru si s sebou vždycky gumáky a tam se musím přezout, protože je tam až deset centimetrů vody,“ tvrdí obyvatelka Olomouce–Chomoutova Libuše Slimaříková. „Když sem na “dušičky„ chodí nejvíc lidí, tak to se nedá skoro projít. V létě to je zase semeniště komárů,“ tvrdí předseda Komise městské části Olomouc–Chomoutov Jaroslav Krpec.

Cestu spolu s nedalekým rybníkem a pozemkem na druhé straně koupila v roce 2000 Olga Orságová. Na parcele si totiž chtěla postavit dům. Z toho ale nakonec před sedmi lety sešlo. Město tady totiž podle ní naplánovalo protipovodňovou hrázku. „Já jsem jim tedy nabídla, ať si pozemek odkoupí a udělají si novou cestu přes tento pozemek. Akceptovala jsem cenu, kterou mi nabídli, ale město se k tomu postavilo zády – řeklo, že na to nemají peníze a že jsou důležitější projekty v Olomouci než cesta na hřbitov v Chomoutově,“ říká.

Vedení radnice ale tvrdí, že magistrát chtěl cestu už dávno alespoň provizorně zpevnit. Dokonce existuje projekt, který počítá s výstavbou nové komunikace. „Pokud na to budou finanční prostředky města v nějaké rozumné výši nasměrovány, tak budeme určitě tuto záležitost řešit,“ slíbil náměstek primátora statutárního města Olomouc Svatopluk Ščudlík. Pokud se obě strany dohodnou, chtělo by město novou cestu za zhruba tři a půl milionu korun začít stavět v polovině roku 2012.

  • Cesta ke hřbitovu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2007/200605.jpg
  • Hřbitov v Chomoutově autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2007/200606.jpg