„Překvapení“ pro místostarostu Klíčan - dva kamiony použitých pneumatik

Praha - Neznámý pachatel navezl na pozemek místostarosty Klíčan u Prahy Ondřeje Bačiny dva kamiony použitých pneumatik. Případ už šetří policie. Za přestupek černé skládky hrozí viníkovi pokuta do padesáti tisíc korun. Místostarosta musí prozatím pneumatiky zlikvidovat na vlastní náklady a částku až posléze vyžadovat po viníkovi. Bačina odhaduje náklady minimálně na sto tisíc korun.

„Policie případ šetří jako přestupek proti veřejnému pořádku a zároveň vyzývá svědky, kteří by měli co říct k danému incidentu, aby se přihlásili na linku 158,“ požádala policejní mluvčí Markéta Johnová.

Ondřej Bačina našel pneumatiky v silážním žlabu, kam jeho firma obvykle ukládá zemědělská hnojiva. „Po příjezdu k bráně, která byla odevřená, mě překvapilo, že tam chybí zámek, takže dalším krokem bylo to, že jsem volal policejní hlídku, aby to přijela zdokumentovat,“ uvedl Bačina.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Klíčanský místostarosta je přesvědčený, že pneumatiky pocházejí z pneuservisů a že mu je na pozemek navezla firma, která se měla postarat o jejich ekologickou likvidaci. Pracovníci pneuservisů se shodují na tom, že poplatky za odvoz starých pneumatik jsou poměrně vysoké (až 5 korun za kilogram) a že se viníkovi tento ilegální způsob ekonomicky vyplatil.  

„Když si spočítá, že pneumatiky musí někam odvést nebo si musí nechat přistavět kontejner, za který se zase platí, tak se úspora může pohybovat až kolem třiceti tisíc korun,“ řekl majitel klíčanského pneuservisu Petr Hájek.

Likvidace černé skládky pneumatik v Klíčanech u Prahy
Zdroj: ČT24