Dětí drogově závislých matek přibývá

Plzeň – Každé třetí nebo čtvrté dítě, které přijme plzeňský kojenecký ústav, porodila narkomanka. Do vínku mu dala těžký osud. Miminko se potýká s vážnými zdravotními problémy a šance, že se dostane do nové rodiny, je mizivá. Dětí drogově závislých matek přibývá i v dalších větších městech. Nejhorší situace je v Praze, kde se podíl dětí s drogovou anamnézou dlouhodobě pohybuje mezi 40 až 50 procenty.

Dvouměsíční Patrik bojuje s abstinenčním syndromem. Jeho matka užívala pervitin a heroin a hned po porodu ho opustila. Ještě před pár lety by byl v plzeňském kojeneckém ústavu ojedinělým případem, dnes najdete podobný osud v celé řadě dětských ústavních postýlek. Závislost matky si Patrik ponese jako těžké břímě i do budoucna. Přestože je miminko právně volné, umístit ho do náhradní rodiny bude složité.

Předseda Společnosti sociální pediatrie ČLS JEP František Schneiberg dodal, že nárůst takových dětí je patrný zejména ve velkých městech. „V podstatě každé druhé dítě, které k nám přichází, má drogovou anamnézu rodičů,“ sdělila ředitelka Dětského centra Praha Krč Jaroslava Lukešová. Ředitelka Dětského domova v Trnové Helena Tichá informovala, že rodiny v takových případech nechtějí adopci, maximálně pěstounskou péči.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Míra abstinenčního syndromu a často i vážných následků, kterými děti narkomanek trpí, závisí na druhu, množství a délce podávání drog. František Schneiberg říká, že některé děti mají dokonce žloutenku typu C, která může vyústit v selhání jater. Do plzeňského dětského domova už v letošním roce přijali 69 dětí, 20 z nich se narodilo matkám s drogovou anamnézou.