Karlovarský kraj se kvůli škrtům bojí o osud sportu a dobrovolných hasičů

Karlovy Vary - Zástupci Karlovarského kraje se obávají, že kvůli úsporám příští rok nebudou mít peníze na podporu sportu a dobrovolných hasičů. Podle ministerstva financí ale bude záležet na vedení hejtmanství, jaké si zvolí priority. Kraj mluví o dramatických škrtech. Podle náměstka karlovarského hejtmana kraj nesmí ohrozit čerpání už přislíbených dotací. Ve spolufinancování velkých projektů musí přispět z vlastního rozpočtu, na tzv. nemandatorní výdaje ale podle náměstka nebude mít kraj zřejmě peníze.

Tato zpráva by se nejvíce dotkla sportovních klubů, pro které jsou krajské dotace mnohdy nejzásadnější položkou rozpočtu. Například pro prvoligové vzpěrače v Sokolově jsou podle šéfa oddílu otázkou přežití. „Pokud peníze na nájmy a elektřinu mít nebudeme, tak mládež prostě přijmout nemůžeme a budeme muset zavřít tělocvičny,“ říká i předseda sokolovské sportovní komise Pavel Ivanič.

Peníze od krajů jsou ale důležité také pro dobrovolné hasiče, kteří za ně kupují výstroj. K požárům vyjíždějí mnohdy i s auty, která jsou starší než padesát let. Obnovit potřebují i další vybavení, jak dokládá Martin Kasal, mluvčí HZS Karlovarského kraje: „Krajské dotace jsou pro dobrovolné hasiče skoro až nezbytné, protože často to jsou jediné peníze, za které si mohou koupit osobní ochranné pomůcky, jako jsou přilby, zásahové boty a podobně.“

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva financí je situace vážná ve státní pokladně, ale i v územních rozpočtech. Přesto by krajským rozpočtům měla pomoci miliarda navíc, kterou stát získá úpravou daňových zákonů. Poté bude podle ministerstva financí záležet na reprezentaci krajů, jaké si zvolí priority a jak peníze rozdělí. Zástupci krajů a ministerstev budu o finančních těžkostech jednat na mimořádném setkání 13. října.