Na Náchodsku budou mít pacienti s mrtvicí k ošetření dál

Náchod (Královéhradecký kraj) – Náchodská nemocnice tvrdí, že kvůli rozhodnutí ministerstva zdravotnictví budou v ohrožení pacienti s akutní mozkovou příhodou. Neurologické oddělení nemocnice totiž ministerstvo nezařadilo mezi centra pro lidi po mrtvici. Podobná centra, která by jim mohla zachránit život či zabránit jejich ochrnutí, zůstanou pouze v Hradci Králové a Trutnově. Případní pacienti jsou vystaveni riziku, že se jim péče nedostane v časovém limitu, který úspěšnou léčbu zaručuje.

Neurologické oddělení náchodské nemocnice ročně přijalo zhruba 500 pacientů s mozkovou příhodou. Vloni prošlo rekonstrukcí a vznikla jednotka intenzivní péče. Ministerstvo zdravotnictví však s tímto zařízením nepočítá, v seznamu iktových center tedy chybí. „Každý nemocný s cévní mozkovou příhodou bude muset být transportován záchrannou službou přímo do fakultní nemocnice v Hradci Králové. Z toho vyplývá dost významné časové zdržení,“ uvedl neurolog Petr Štěpán z Oblastní nemocnice v Náchodě a mluvčí nemocnice Lukáš Holub dodal: „Rozhodnutí ministerstva nás šokovalo. Považujeme jej za nesystémové a nekorektní.“

Podle ministerstva zdravotnictví, které existenci iktového centra musí povolit, náchodská nemocnice nesplnila potřebná kritéria. Neprošla odborným auditem. „Neměla dostatečný počet neurologických lůžek, jak lůžek intenzivní péče, tak i lůžek standardních a zároveň nesplnila minimální počet výkonů, který je nutný. Na auditech se podílejí odborníci ze zdravotních pojišťoven, především pak odborníci z Cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti,“ potvrdil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. „Nebyli schopni ani se přijet podívat, jak máme centrum vybavené. Rozhodovali od stolu,“ namítá Lukáš Holub a mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi doplnil: „Královéhradecký kraj bude chtít, aby toto centrum v náchodské nemocnici lidem sloužilo. Stejně chceme, aby tato centra a tyto služby byly dostupné v trutnovské nemocnici a v nemocnici v Jičíně.“ Královéhradecký kraj, který je majitelem zmíněných nemocnic, proto ministerstvo osloví a pokusí se vyjednat změnu rozhodnutí.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Pokud v Náchodě iktové centrum nebude, budou muset pacienti z Náchodska jezdit do Hradce Králové a jejich cesta k lékaři se prodluží. Z Náchoda do Hradce je to přibližně 45 kilometrů, ovšem z Broumovského výběžku je to už 75 kilometrů i víc. A je nutné konstatovat, že cesta vede po silnici, která patří k nejvytíženějším v kraji a na které často vznikají dopravní zácpy. Ministerstvo zdravotnictví však argumentuje, že dojezdová doba bude stále ještě v limitu a pacienti budou mít jistotu, že se hned napoprvé dostanou do nemocnice, kde jim bude poskytnuta skutečně kvalitní péče.

Šance, že ministerstvo zdravotnictví svoje rozhodnutí přehodnotí a iktové centrum v Náchodě, a třeba i v Jičíně, povolí, však ještě existuje. Ministerští úředníci totiž říkají, že se audity budou opakovat. To znamená, že zařízení, které auditem jednou prošlo a povolení získalo, ho může ztratit a naopak nemocnice, která auditem prošla, ale povolení nezískala, jej získat může. V náchodské nemocnici se ovšem obávají, že to tak nebude, že praxe bude úplně jiná.

Náchodská nemocnice tvrdí, že kvůli rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví České republiky budou v ohrožení pacienti s akutní mozkovou příhodou.
Zdroj: ČT24