Chlumec se opět ocitl v exekuci, celkem dluží desítky milionů

Chlumec - Chlumec na Ústecku má znovu obstavený veškerý majetek. U soudu se domáhá zrušení exekuce přesahující 12 milionů korun za nákup materiálu na stavbu domů. Celkově se obec potýká s dluhy za desítky milionů, které vznikly za bývalého vedení. Někdejšího starostu Romana Hanuše za to stíhá policie.

Za potíže Chlumce mohou palety cihel za 8 milionů na nikdy nepostavené domy, ty totiž leží už přes dva roky ve dvoře. Radnice za ně nikdy nezaplatila, a společnost MFC Morfico se proto obrátila na soud a uspěla. I s úroky a náklady exekuce má Chlumec zaplatit 12,5 milionu. Smlouvu uzavřel bývalý starosta Roman Hanusch. Současné vedení tvrdí, že je neplatná. „Tvrdíme, že smlouva od prvopočátku a k ní dozorčí doložka nejsou platné, a to z toho důvodu, že této transakci nedalo požehnání ani zastupitelstvo, ani rada obce,“ vysvětluje nynější starosta Chlumce Josef Říha.

Oldřich Fiala, jednatel společnosti Morfico

„Materiály byly dodány na základě smlouvy uzavřené panem starostou a na naší straně jednatelem. Materiál byl dodán, uskladněn a do dnešního dne nebyly uhrazeny faktury.“

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)


Poslední možností, jak exekuci zastavit, je napadení rozhodčí doložky. Soud by v této věci měl rozhodnout příští týden. Bývalé vedení obce jednalo na vlastní pěst i v dalších případech. Kvůli dluhům za zasíťování pozemků už obec čelila exekuci loni, aby splatila 19 milionů, přišla o zdravotní středisko i radnici. Bývalého starostu nyní stíhá policie, jak potvrzuje policejní mluvčí Ústeckého kraje Šárka Poláčková: „Probíhá trestní stíhání jedné osoby pro trestné činy zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku, podvod a dotační podvod.“

Zadlužený Chlumec

Ve hře jsou navíc i další smlouvy, třeba desetimilionový projekt na stavbu domů. Podle současného starosty Chlumce proběhl rovněž bez vědomí zastupitelstva. I po splacení první exekuce a prominutí sankcí ve výši 38 milionů přesahuje dluh Chlumce 40 milionů. Vyjádření bývalého starosty není možné získat, podle informací České televize leží ve vážném stavu v nemocnici.

Chlumec požádal o pomoc i ministerstvo financí. Chce půjčit 12,5 milionu na zaplacení aktuální exekuce nebo dalších dluhů. Jestli ji dostane, není zatím rozhodnuto.

Nezaplacené cihly
Zdroj: ČT24