Kraslice zachránily historickou památku

Kraslice (Sokolovsko) – Unikátní historický dům v Kraslicích na Sokolovsku má po šesti letech naději na záchranu. Objekt, kterému kvůli nečinnosti majitelů hrozila demolice, vykoupil v dražbě Spolek přátel města Kraslice. Místní obyvatelé chtějí dům zachránit pomocí veřejných sbírek, zkázu hrázděného domu nechtějí dopustit. Pokud by totiž chátral i nadále, hrozila by mu demolice. Dům pochází z osmnáctého století a přesto, že je zapsán v seznamu kulturních památek, její vlastník se o něj doposud příliš nestaral. Nyní se už řadu let zvolna rozpadá, zdivo se bortí, má vymlácená okna.

Příklepem kladívka spadl zástupcům spolku kámen ze srdce, popisuje nejzásadnější okamžik dražby jeho místopředseda. Lidé z Kraslic se obávali, aby památku za nízkou cenu opět nekoupili spekulanti. „Musíme dům projít, zabezpečit ho před zimou, zajistit okna, zajistit vstupy,“ uvedl místopředseda Spolku přátel města Kraslice Otakar Mika. Větší část z částky 150 tisíc korun na vykoupení hrázděnky půjčila spolku radnice. Ta se v minulosti několikrát pokoušela donutit majitele, aby měšťanský dům z roku 1737 začali opravovat. Marně. „Nekomunikovali, snažil jsem se. Byl jsem osobně za majitelem v Radotíně, ale nedohnal jsem ho,“ potvrdil místostarosta Kraslic Lubomír Zach (ODS).

Spolek přátel města neuspěl ani s trestním oznámením. „I když je evidentní, že vlastník porušuje povinnosti uložené mu zákonem k nemovitosti, která je zapsaná jako státem chráněná kulturní památka, policie na to nereaguje,“ prohlásil Otakar Mika. Mluvčí Policie Sokolov Kateřina Dohnalová však namítá: „Policisté tuto záležitost řešili. Nicméně věc byla odložena, nebyl prokázán trestný čin.“ Úsilí kraslického spolku vítají kromě radních i památkáři. „Zřejmě by to dospělo do stádia, kdy by opravitelnost toho objektu byla podstatně obtížnější. Už dnes je její stav velmi vážný,“ poukázal náměstek ředitele Národního památkového ústavu Loket Tomáš Karel. Pokud lidé z Kraslic seženou dostatek peněz, chtějí v historickém domě v centru města vytvořit i malé regionální muzeum.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Otakar Mika předpokládá, že opravy poškozeného domu by mohly začít v červnu.

Unikátní historický dům v Kraslicích na Sokolovsku má po šesti letech naději na záchranu.
Zdroj: ČT24