Bobři osidlují západ Čech

Lesná (Tachovsko) – Na západě Čech se daří bobrům. Po pěti stech letech se na území Chráněné krajinné oblasti Český les, usadilo zhruba 225 jedinců, vítají to lidé se vztahem k přírodě. Správa oblasti zřídila u jednoho z bobřích sídel naučnou stezku. Jmenuje se Vodní svět a jejím největším lákadlem zřejmě bude právě pozorovatelna bobrů. Nové sousedy zatím bez zášti přijímají také majitelé pozemků a rybníků, kteří mají s bobry tradičně dostatečně nedobrou zkušenost pro jejich schopnost stavět hráze a zaplavovat někdy i dost rozlehlá území.

Písemná zpráva o ulovení posledního bobra na území Českého lesa je z 15. století, nové kolonizaci západočeských potoků, říček, rybníků a lesních jezírek pomohl člověk. „Bobři se do českého lesa dostali z Německa, kde byli v 60. letech vysazeni,“ uvedla zooložka CHKO Český les Petra Cehlářová. Ochranáři neskrývají, že přísně chráněné bobří rodiny už na některých místech začínají konkurovat zájmům člověka. Několikrát museli za škody na zaplavených územích vyplatit náhradu. „Pokud státní správa ochrany přírody umí ty škody sanovat, jako že je sanovat umí, tak tady vedle sebe samozřejmě může existovat hospodářský les a bobr,“ prohlásil lesní správce ze společnosti Lesy České republiky Václav Lidický.

Stopy bobří přítomnosti je možné najít na mnoha místech. Správa CHKO Český les vybrala pro naučnou stezku a vyhlídku, ze které je možné bobry pozorovat, rybník poblíž osady Lesná na Tachovsku. Turisty sem navádějí směrové značky a naučné tabule. „Stezka stála zhruba půl milionu korun a složili se na ni ti, kterým ten bobr může i škodit: klatovští rybáři, Lesy České republiky, Český svaz ochránců přírody a Správa CHKO,“ poukázal ředitel CHKO Český les Jindřich Horáček.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Chcete-li bobry vidět, musíte podle ochranářů přijít za setmění a být hodně, hodně potichu.

Na západě Čech se daří bobrům.
Zdroj: ČT24