Geotermální energie v Litoměřicích zažehla spor o dodávky tepla

Litoměřice - První projekt v Česku, který má k vytápění domů a bytů využívat geotermální energii, se zpožďuje. Už za dva roky měli v Litoměřicích využívat vodu z Labe, ohřátou teplem z hloubky pěti kilometrů pod povrchem Země. Jenže ústecký krajský úřad kvůli stížnosti současného dodavatele tepla zrušil územní rozhodnutí platné už od loňského léta. V případě že, současný dodavatel tepla nedovolí, aby se v podzemí ohřátá voda dostala k lidem již existujícím potrubím, může tu začít růst nadbytečně nová rozvodná síť.

„My si samozřejmě nepřejeme, aby vedly dvě trubky do jednoho domu,“ říká manažer geotermálního projektu Antonín Tym. Město už proto současnému dodavateli tepla firmě MVV Energie CZ nabídlo, že jeho rozvodné sítě koupí, nebo si je pronajme. Starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS) pro ČT předeslal, že podstatné je dohodnout se na podmínkách.

Předseda představenstva MVV Energie CZ Václav Hrach konstatoval, že smlouvy i sítě jsou na jejich straně a i když město tvrdí, že se domluvit chce, zatím s žádnou konkrétní nabídkou nepřišlo. Podle litoměřické radnice ale nejde ani tak o to, kdo bude disponovat rozvodnou sítí, jako o to, kdo bude lidem teplo z podzemí prodávat. MVV Energie totiž má sama zájem teplo z geotermálního zdroje distribuovat.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Radnice ale energii hodlá prodávat sama bez prostředníka, aby garantovala cenu, jakou požaduje Evropská komise, která má na projekt využití geotermální energie výrazně přispět. „Analýzy říkají, že se dostaneme přinejmenším pod současnou úroveň cen,“ tvrdí Antonín Tym. Současní dodavatelé tepla i město deklarují snahu se dohodnout, v nové žádosti o územní rozhodnutí ale přesto radnice nechala pro jistotu namalovat vlastní, zcela nové rozvodné sítě.