Českotřebovské sídliště Borek má nové centrum pro děti

České Třebové – Uprostřed sídliště s početnou romskou komunitou vyrostlo nové nízkoprahové centrum pro děti. Klubovna vznikla z bývalé výměníkové stanice. Centrum mají na starost dobrovolníci, kteří zde sociálně slabším rodinám pomáhají už několik let. Děti zde čekají zájmové kroužky, hry, soutěže, ale i vyučování. Rodiče jsou z projektu nadšení.

Sídliště Borek je největší sociálně vyloučenou lokalitou v Pardubickém kraji. V panelácích, které jsou tři kilometry za městem, bydlí stovky lidí. Sdružení Naděje působí v lokalitě už třináct let a pomáhá především sociálně slabším rodinám. „Svoji aktivitu nyní přeneseme do nových prostor, rozšíříme ji a zprofesionalizujeme,“ uvedl vedoucí pobočky Naděje, o. s. Česká Třebová Viktor Pešek.

Děti v centru čeká i školní doučování

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Nové prostory podle oblastního ředitele Naděje Milana Nádvorníka umožní především adekvátní práci s dětmi. Vedle her je pro ně připravené i školní doučování. Nová klubovna vznikla v bývalém výměníku se souhlasem a podporou města. Bude v ní pomáhat 14 dobrovolníků.

Nyní musí pracovníci Naděje sehnat dostatek finančních prostředků nejen na centrum, ale i na další projekty. Doufají především ve spolupráci s krajem a s pardubickou univerzitou. Pomoci by mohly i evropské fondy. „Já doufám, že teď když budou mít nový prostor k tomu, aby se mohli učit nové a dobré věci, tak těch negativních ubude,“ dodala místostarostka České Třebové Jaromíra Žáčková (ČSSD).