Na novou lanovku si Sněžka ještě počká

Pec pod Sněžkou (Královéhradecký kraj) – Stavbu nové lanovky na Sněžku je v krajním případě ochoten podpořit Královéhradecký kraj. Považuje to za krizovou variantu pro případ, že Pec pod Sněžkou nezíská od státu dvacet milionů korun, které jí na stavbu chybějí. To připustil hejtman Lubomír Franc, který nechce dopustit, aby projekt padnul a Pec nevyužila evropskou dotaci 229 milionů korun jen proto, že by stát odmítl akci spolufinancovat. Původní zařízení lanové dráhy funguje již více než šedesát let.

Osm let trvá příprava stavby nové kabinové lanovky na Sněžku. Ke startu chybí málo – podíl, který má k evropské dotaci přidat stát. V poměru k celkové ceně 419 milionů jde o pakatel: 20 milionů. Stát zatím odmítá. V krizové situaci by pomohl kraj, uvedl krajský hejtman Lubomír Franc (ČSSD): „Řešení bych viděl třeba i touto formou. Myslím, že mnoho dalších zastupitelů si situaci takto uvědomuje.“ A pokud by Pec ani u kraje neuspěla? „Budu se snažit přesvědčit vládu, aby tento projekt financovala opravdu přímo,“ prohlásil starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek (ODS).

Sama Pec se 600 obyvateli přispěje na lanovku ze svého a z úvěru 90 milionů. Víc nemůže, šla by do rizika bankrotu. Projekt již postoupil do fáze, kdy probíhá soutěž na dodavatele. Uzávěrka je 25. října. „Vypadá to, že budeme prodlužovat dobu pro odevzdání nabídek, protože dotazů od uchazečů je dost. Aby tedy nebyl nikdo diskriminován,“ uvedl vedoucí projektu Drahoslav Chudoba. Lanovku na Sněžku postavili v roce 1949. Životnost měla dvacet let, jezdí však dodnes. „Je to nejstarší lanová dráha tohoto systému, která v současné době jezdí v Evropě. Ovšem, už nevyhovuje dnešním novým evropským normám,“ poukázal Václav Lorenc z občanského sdružení Lanovka Pec-Sněžka.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Podle plánů Pece pod Sněžkou bychom se novou lanovkou mohli svézt v červnu 2013.

Stavbu nové lanovky na Sněžku je v krajním případě ochoten podpořit Královéhradecký kraj.
Zdroj: ČT24