Firmy nařčené z kartelu podaly trestní oznámení na domažlického starostu

Domažlice – Firmy nařčené z kartelové dohody při tendru na výměnu oken v Domažlicích se brání. Podaly trestní oznámení na starostu města. Ten říká, že takový krok očekával a za svým obviněním dál stojí. Radnice své podezření oznámila policii, antimonopolnímu úřadu i médiím. Firmy tvrdí, že se společně na ničem před tendrem nedomluvily.

Václav Hozman, jednatel stejnojmenné firmy, nyní podle svých slov musí svým zákazníkům vysvětlovat, že reportáž nebyla pravdivá. Obává se negativního vlivu při dalším výběrovém řízení. Jenže radnice si stojí za svým.

Jak už Česká televize uvedla, podle starosty se do výběrového řízení na 11milionovou zakázku na výměnu oken v městských bytech přihlásilo 20 firem a právě tři nabídky byly nápadně podobné, proto prý šlo o kartel. „Mají stejnou vazbu, stejný papír, stejnou tiskárnu, mají stejnou úpravu grafickou, stejné pořadí listů, stejný harmonogram prací,“ sdělil starosta Domažlic Miroslav Mach.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Jednatel firmy OK Okna Josef Herlík tuto podobnost vysvětluje tím, že firmy mají společnou účetní firmu, která má na starosti výběrová řízení. Po dnešku tak bude policie vyšetřovat nejen údajný kartel, ale kvůli údajné pomluvě také starostu. Obvinění podnikatelé navíc chtějí, aby výběrové řízení na výměnu oken v městských bytech bylo zrušené. To ale vedení radnice udělat nechce.