Policie na Jihlavsku si posvítila na zaměstnávání lidí načerno

Vysočina – Na Jihlavsku provedla policie na objednávku úřadu práce zátah na dvě tamní firmy kvůli zaměstnávání lidí načerno. Z osmnácti zadržených cizinců tam nelegálně pracoval jen jeden mladík ze Slovenska. Postihu u nás se ale vyhne, řešit to budou Slováci. Kontroly proběhly minulý týden už i na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Tam celníci zadrželi padělky za čtvrt milionu korun a taky tři nelegálně pracující Vietnamce.

11. října v 8:45 přijely k jihlavskému Kronospanu policejní auta s dvaceti policisty ze zásahové jednotky a cizinecké policie. Kontroloři úřadu práce vyjednali vstup do závodu. Zástupce ředitele Inspektorátu cizinecké policie Jihlava Milan Kovárník informoval, že zjištěno bylo pět přestupků a tři cizinci byli předvedeni ke zjištění totožnosti.

V 11 hodin se cílem stala nedaleká firma Automotive Lighting. Policisté s úředníky vstoupili do budovy zadním vchodem. Krátce poté vyvedli dvojici mužů. Jeden z nich je evidovaný na úřadu práce na Slovensku. Muž, který bez smlouvy zaměstnává cizince, hovoří o tom, že šlo v podstatě o brigádu. „Pracoval tady načerno, naše kontrolní zjištění předáme úřadu práce na Slovensku,“ nechal se slyšet ředitel jihlavského úřadu práce Jiří Hrdlička.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)